Gazdaság

2009.10.19. 06:24

Múlik a válságtól való félelem - többen árcsökkentést terveznek

Zalaegerszeg - Úgy tűnik, a válságot tekintve a lakosság is egyre bizakodóbb, s augusztushoz képest a szolgáltató cégek is optimistábbak lettek, derül ki a GKI Zrt. friss felméréséből.

nincs nev

Szeptemberben immár ötödik hónapja javult a GKI konjunktúra-indexe, igaz, az üzleti szférán belül augusztushoz képest csak a szolgáltató cégek lettek optimistábbak, ám ezek kiugró mértékben. Az ipari társaságok várakozása szeptemberben - öt hónapos javulás után - az augusztusi szinten maradt. A rendelésállományok megítélése stagnált, bár ezen belül az exportrendeléseké javult, ám a saját termelésű készleteket valamelyest nagyobbnak érezték a válaszadók.

Az iparban a cégek továbbra is az árak stagnálására számítanak, jó hír azonban, hogy az építőiparban, valamint a szolgáltató szektorban változatlanul az árcsökkenést tervezők vannak többségben az áremelésre törekvőkkel szemben. A kereskedelmi cégek körében a következő három hónapra várt átlagos áremelkedés júniusban - az adóemelések miatt - megugrott, ezután júliusban kissé, augusztusban és szeptemberben pedig már érdemben csökkent. A foglalkoztatási szándék pesszimizmusa az építőipar kivételével minden ágazatban érezhetően enyhült, a fogyasztók körében pedig csökkent a munkanélküliségtől való félelem.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban és a lakosság körében is határozottan kedvezőbb lett. A fogyasztói várakozások május óta hónapról hónapra javulnak. Az inflációtól való csökkenő félelem mellett javult a lakosság saját pénzügyi helyzetéről alkotott képe is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!