Gazdaság

2009.09.09. 06:23

Napkollektorok a fürdőn - A medencék fűtéséhez is tudják alkalmazni

Kehidakustány - Az energiafelhasználás csökkentésében jelentős szerepet játszik az a napkollektor rendszer, melyet nemrég építettek ki a Kehidatermálban.

Mórocz Zsolt

Lázár István, a fürdő vezetője elmondta: a beruházásra közel hetvenmillió forintot fordítottak, az összegből 24,6 milliót az Európai Regionális Fejlesztési Alap Környezet és Energia Operatív Program pályázaton nyertek el.


A 70 milliós beruházásból 24,6 millió forintot pályázaton nyertek
Fotó: Sámel József

- Két önálló rendszert építtettünk ki, az egyik 68, a másik 18 tagú. A két berende-zés igény esetén átjárható , vagyis együttesen is használhatók - folytatta. - A napkollektorok segítségével kiváltjuk a gázfelhasználást, a berendezéssel az úgynevezett használati meleg vizet tudjuk előállítani, de a medencék fűtésénél is alkalmazni tudjuk a rendszert. A növekvő energiaárak miatt nagyon jelentős a beruházás, a számítások szerint nyolc-tíz év alatt megtérül a ráfordított összeg.

A fürdő vezetője elmondta: bíznak abban, hogy - újabb pályázati segítséggel - tovább tudják racionalizálni a létesítmény energiafelhasználását. E célt szolgálta a közelmúltbeli munka is, melynek során a teljes szállodaépület födémje szigetelést kapott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!