Gazdaság

2009.08.28. 05:31

Ár helyett alamizsna - Meghúzták a vészharangot az almatermelők

Zalaegerszeg - Az Alma Terméktanács a napokban meghúzta a vészharangot. Mint közölték, veszélybe kerülhet a hazai almatermelés, mert az idei felvásárlási árak tönkreteszik a termelőket.

Mórocz Zsolt

Mi a helyzet a zalai almásokban? Az egervári Europlant Kft.-ben, noha a társaság bevételének nagy része az oltvány előállításból, és a facsemete anyatelepről származik, a 9 hektárnyi almás termése is jelentős.

Mint Goldfinger László üzemvezető elmondta, hektáronként 35 tonnás körüli almaterméssel számolhatnak, ami, tekintve, hogy nem öntözött ültetvényről van szó, jó.
- Befejeztük az egyik legfontosabb munkánkat, a csemeték szemzését, és megkezdjük az almaszedést. Már érik a nyári almákat követő gála fajta, amelynek elkezdtük a színszedését - mondta az üzemvezető. 


Az Europlant Kft.-nek nincs piaci gondja, a termésrôl a szlovák tulajdonos gondoskodik: hektáronként 35 tonna almát várnak
Fotó: Ohr Tibor

A fajta szép pirosra színeződik, és mint a szakember elmondta, nem egyszerre szedik, hanem három részletben, mindig a legszebbeket, ahogy a gyümölcs színeződik.

- Mi a piacot tekintve speciális helyzetben vagyunk, mert a cég szlovák tulajdonosa gondoskodik az értékesítésről, tőlünk kiszállítják az almát Szlovákiába, ott kisebb volt a termés. Azonban meg tudom érteni a termelők elkeseredését. Nem túlzás, hogy tragikus a helyzetük. Egy környékbeli ültetvényről egy osztrák felvásárló például 22 eurócentért viszi el az almát. A kereskedők a legszebb, első osztályú gáláért 60 forint körül fizetnek a termelőnek, de ehhez tudni kell, hogy átlagosan 40 forint körüli az alma kilójának előállítási ára. Ezzel szemben a vásárlók 100-150 forintért kapják meg a boltokban. Egyszerűen felháborító.

Mint a szakember elmondta, két éve csökkennek az árak, tapasztalata szerint a tavalyihoz képest mintegy 25 százalékkal alacsonyabbak az idei felvásárlási árak.

Elkeseredésének adott hangot Mihályka Gyula alsószenterzsébeti termelő is, akiknél két napja kezdték meg az almaszüretet.

- Sok mindentől függ, hogy mennyit adnak a termésért, de az biztos, hogy nagyon keveset. A gála ára mérettől, minőségtől, kiszereléstől függően 45 forinttól 70-ig terjed. Ezek az árak azt mutatják, hogy a termelők milyen kiszolgáltatottak, ezek mellett az árak mellett, őszi értékesítéssel csak veszteséges lehet az ember. Jobb árak eléréséhez megfelelő csomagolásban kellene adni a termést, mint nyugaton, ahol az állam megfinanszírozta a termelőknek a hűtőt, a csomagolótechnikát. Itt mindez elmaradt, egyszerűen tönkreteszik a termelőket. A termés azonban mennyiségileg jó, és minőségileg szép - mondta Mihályka Gyula.

A gazdaságukban néhány éve hűtőtárolót építettek, így most nem kényszerül fillérekért piacra vinni a termést. Mint mondta, azt azonban nem tudja, mikor lesz jobb ára az almának.

- Magyarországon a mezőgazdasági termelést nem a piac vezérli, hanem a spekuláció. Mindenhol megélnek a mezőgazdaságból, csak nálunk nem - mondta elkeseredetten a termelő, hozzátéve, hogy a hazai szakmai vezetés nem tud, vagy talán nem is akar ez ellen tenni.

A pókaszepetki Zalagrár Kft.-ben is megkezdték a piros alma szedését, de mint Pintér Sándor ügyvezető érdeklődésünkre elmondta, egyelőre nem tapasztaltak érdeklődést, és egyelőre nem adtak el az almából.- Annyit tudok, hogy Szabolcsban 11 forintért adják el a léalmát, de itt még nem mondtak annyit sem. Az biztos, hogy nem lesz jobb ára a léalmának, mint tavaly, az étkezési almáé pedig rosszabb lesz. Annyiból mi is látjuk, hogy baj van, hogy még vevő sincs. A gála korai alma, Ausztriába, Németországba vitték, ilyenkor már itt volt a német kereskedő. Idén még nem érdeklődtek, pedig ott nincs meg ez a fajta. Talán a fogyasztás is csökkent, vagy a válság miatt nem keresik annyira a gyümölcsöt - mondta az eddigi piaci tapasztalatokról az ügyvezető. 

Az Alma Terméktanács napokban megtartott ülésén Bodnár József, a szakmai érdekvédelmi szervezet elnöke elmondta, hogy idén 510 ezer tonna almatermés várható a tavalyi 670 ezerrel szemben, de a termésből 300 ezer tonna ipari feldolgozásra lesz alkalmas az aszálykár, vagy a jégverés miatt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!