Gazdaság

2009.06.10. 02:28

Zalából indul az agrár feketelista

Bak (vl) - A gengszterek soha nem látott segítséget kapnak júliustól, hangzott el tegnap a Baki Agrocentrum által szervezett fajtabemutatóval egybekötött fórumon, könnyen eltüntethető lesz ugyanis a vagyon.

Varga Lívia

- A statisztikai hivatal adatatai szerint az agráriumban 5-6 százalékos a recesszió, teljes bizonyossággal állíthatom tehát, hogy míg a válság önöket csak simogatja, a többi ágazatot már pofozza, de persze így is rengeteg a kockázat - fogalmaz az idén 400 milliárdnyi követelést kezelő Direktinfo Kft. ügyvezetője.

Csatlós Csilla elmondta: az idei első negyedévben közel öt és fél ezer céget tüntettek el felszámolásban, miközben ugyanennyi fantomizálódott, lehetetlenné téve ezzel a követelések behajtását. Több mint kétmillió cégadat is megváltozott, ám mindössze egymillió a TEAOR miatt, a többi esetben alapvető adatok, például a tulajdonos, az ügyvezető s a székhely lett más.

- Júliustól módosul a csődtörvény, amivel a gengszterek soha nem látott segítséget kapnak - folytatta a szakember. - Innentől ugyanis a cég folyamatban lévő felszámolásban is csődöt jelenthet, s vizsgálat nélkül nyolcvannapos moratóriumot kap, ami alatt könnyedén eltüntetheti vagyonát.

Mivel hazánkban nincs hitelezővédelem, a tervek szerint a Direktinfo Kft. a Baki Agrocentrummal karöltve, Zalából kiindulva próbálja megszervezni az agrárium feketelistáját. A nyilvántartott adatbázisba a nem fizető cégek kerülnének a piacon jelen lévő információk alapján.

- Magyarországon az esetek kilencven százalékában üres céget kapnak a felszámolóbiztosok, így nem csoda, ha mindössze 0,4 százalék a követelések térülése. Abból a 240 milliárd forintból, ami a tavalyi felszámolásokba bekerült bejelentett hitelezői igényként, és soha nem fizették ki, négy Megyeri-hidat lehetett volna megépíteni. Az új csődtörvény azonban ezt akár 500 milliárdra is emelheti.

Szintén nagy probléma, hogy a magyar bankoknál a termőföld nem érték, hisz míg Európában ötven százalék a termőföld mint jelzálog biztosíték alapú finanszírozás, addig hazánkban ez 1 százalékot tesz ki, nagy a forráshiány tehát. A pályázati pénzek késése s az előremutató gazdasági terv hiánya pedig csak tovább súlyosbítja a helyzetet.

- Nagyon fontos tehát a pénzmenedzsment - figyelmeztet az előadó. - Ismeretlennek ne adjanak el ellenőrzés és szerződés nélkül, eladáskor részesítsék előnyben a pontosan fizető partnereket, s ha átmeneti gondjuk van, előre jelezzék, akár hitelintézetről, akár üzleti partnerről van szó, s akkor is azonnal egyeztessenek, ha önöknek nem fizet valaki. Minél régebbi ugyanis a követelés, annál kisebb az esély annak behajtására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!