Gazdaság

2009.05.27. 02:27

Turisztikai pályázatok

Keszthely (há) - A balatoni turizmus alakulásában meghatározó két területre szóló pályázatot jelentetett meg a minap a Balaton Fejlesztési Tanács. A forrást a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium biztosítja.

Horányi Árpád

A célterület a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet, a témakör pedig a 2009-es év kiemelt rendezvényeinek, valamint a családbarát szolgáltatások fejlesztésének a támogatása. Összesen mintegy 123 millió forint a megpályázható összeg, a BFT a két témakörben együttesen 50-60 pályázat támogatásával számol. A benyújtási határidő június 22.

A cél, hogy mind gazdagabb komplex turisztikai terméket kínálhasson a régió, hogy mérséklődjön a balatoni turizmus szezonális ingadozása. A pályázattal a BFT olyan országos vagy nemzetközi jelentőségű, a bel- és külföldi vendégek részére egyaránt vonzerőt jelentő programokat kíván támogatni, amelyek gazdagítják a kulturális és sportesemények választékát, a rendezvények színvonalát tovább emelik. A pályázói kör felöleli a BKÜ önkormányzatait és azok társulásait, a régióban működő gazdasági társaságokat és egyéni vállalkozókat. Olyan programmal lehet pályázni, amelynek költsége legalább6 millió forint, illeszkedik a helyszín adottságaihoz, arra épül, értékeit kiemeli. A pályázónak minimum 3 referenciát be kell mutatnia. Előnyt élveznek a kulturális turizmus évéhez kapcsolható programok: az élő hagyományok megismertetését, ápolását célzó események, a 21. század kultúrájára épülő rendezvények, valamint sportprogramok. A támogatás mértéke 2-5 millió forint közötti összeg, arányt tekintve maximum az összköltség fele lehet. 


Az alsópáhoki Kolping Hotel híres a családbarát működésről
Fotó: Horányi Árpád

A családbarát szolgáltatások fejlesztésére eszközbeszerzések és beruházási jellegű tevékenységek támogatására pályázatot nyújthatnak be kereskedelmi szálláshelyet, vendéglátóegységet üzemeltető vállalkozások, fizetővendéglátó magánszemélyek, turisztikai szolgáltató társaságok. Vállalkozások, egyéni vállalkozók esetében a pályázónak a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetben telephellyel, magánszemélyeknek lakóhellyel kell rendelkezniük, s minimum évi 7 hónapos nyitva tartással kell működniük. Családbarát a szolgáltató, ha babakocsi használatával is elérhető minden kínálata, illetve a pályázattal erre törekszik. Támogatható többek között a gyermekbarát turisztikai szolgáltatásokat nyújtó, a gyermekek biztonságát és kényelmét szolgáló eszközök beszerzése, az így megvalósuló fejlesztéseket legalább 5 évig fenn kell tartani. A finanszírozás mértéke az összköltség 50-70 százaléka lehet, a pályázat keretében 500 ezer és 3 millió forint közti összegű támogatás igényelhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!