Gazdaság

2009.04.14. 02:29

Pisszenő palackok

Resznek - Nagy kincs a víz, mindig szükség lesz rá, ha eszünk, inni kell rá, így a jó szódás megtalálja számítását, fogalmazza meg hitvallásukat Horváth Tamás, akivel legutóbbi falujárásunkkor Reszneken találkoztunk.

MTI

A 30 éves fiatalember rövid pihenőt tart a rakodásban, amíg mesél birodalmukról. Édesapjával, Horváth Ferenccel 2002-ben szánták el magukat, hogy belefognak a szikvízgyártásba.

- Lentiben, a vásárban találkoztunk azzal a vállalkozóval, akinek a rendszerét átvettük, franchise-szerződéssel nyitottuk meg az üzemet, a negyediket az országban - idézi fel az előzményeket Horváth Tamás. A többes szám pedig édesapját, Horváth, alias Vizes Ferencet jelenti, őt ugyanis már korábban is így emlegették a faluban. Nem mintha tudták volna, hogy szódás lesz az egyébként gépész végzettségű, sokáig Csesztregen majd Lentiben dolgozó és ott le is telepedő, most 56 éves férfiból. A családi emlékezet szerint Vincze névre hallgató felmenőikből eredeztethető a ragadvány, ezzel megkülönböztetve őket a többi Horváthtól, akik a Vörös, Turos, Börzön titulust kapták.

E múltba nyúló kitérő után lássuk a jelent! Reszneken a 200 négyzetméteres töltőcsarnokot öt évvel ezelőtt vették birtokukba. Apa és fia az áru terítésével foglalatoskodik, míg a töltőmasinát a kezdetektől Farkas Sándor kezeli. Kapóra jött a 42 éves férfinak a lehetőség, hiszen előtte nem sokkal szűnt meg az iskola, s vele karbantartói állása.

- Jól érzem magamat, kevesen mondhatják el a faluban, hogy helyben van munkájuk. Már belejöttem, akár 350 kétliteres palackot megtöltök egy óra alatt - mondja, közben jár a keze, szisszen a gép, fröccsen a víz, minden palackot kipróbál.

Az első flaskák tartalmával a resznekiek oltották szomjukat, majd elindult a piac bővítése. Jelenleg közel 30 ezer palackot utaztatnak a boltok és töltőüzem között. A lakosság kétliterest vehet, a vendéglátóhelyekre, rendezvényekre pedig literes, félliteres jár. Ma már Nagykanizsától Zalaegerszegig a megye legnagyobb részén és az Őrségben is felbukkannak jellegzetes formájú palackjaik, melyeket Reszneken szerelnek össze, akárcsak a szállítórekeszeiket, árulja el Tamás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!