Foci

2012.06.13. 18:51

EB 2012: Fordulatos mérkőzésen nyertek a portugálok

A németek elleni vereség után másodszor már győzni tudott a B-csoportban Portugália. A dánok kétgólos hátrányból álltak fel Niklas Bendtner két szép fejesgóljának, de ez kevés volt.

MTI

Kevés hiányzott, hogy Hamlet elveszítse a „leghíresebb dán királyfi” titulust, és mostantól az Angliában profiskodó Niklas Bendtnert dédelgessék honfitársai.

William Shakespeare hősének sorsa tragikus volt, a modern kor csatárgladiátora viszont megdicsőülhetett volna, ha Dánia megtartja a döntetlent, miután 0-2-ről felállt Bendtner fejesgóljainak köszönhetően és négy ponttal várja az utolsó fordulót. Azonban jött a másik oldalon Varela és hozzásegítette Portugáliát a 3-2-es győzelemhez.

Dánia így három ponttal áll, ezért Niklas Bendter és többi csapattársa ezzel a felkiáltással futhat ki a vasárnapi, németek elleni összecsapásra: „Lenni, vagy nem lenni...”

De nem lesznek ezzel másképp a portugálok sem, akiknek ugyanúgy három pontjuk lett a kvartettben, mint a dánoknak, és zárásként a hollandokat kellene legyűrniük az üdvözülésért.

Tisztán látszik: ebben a csoportban (is) minden megtörténhet, de nagyjából ezt is vártuk a kvartett tagjainak küzdelmeitől, hiszen a „halálcsoportról” van szó, vagyis senki nem ülhet a babérjain.

Ezt mondta Morten Olsen, a dánok szövetségi kapitánya is a portugálok elleni meccs előtt, jól tudta, a hollandok felett aratott győzelem akkor lesz értékes, ha a portugálok ellen is pontot szerez csapata. Ezzel szemben a luzitánok már az első félidőben kétgólos előnyre tettek szert Pepe szép fejesgólját és Hélder Postiga 6 méterről leadott bombáját követően. Lefutottnak tűnt a találkozó, uralták a portugálok a meccset, ám az első játékrész végén, egy gyönyörű dán akciót követően Bendtner a strandokon látható jelenetsor után stukkolt a kapuba és szépített.

A fordulás után megtörtént az, amitől a portugálok rettegtek: amíg a legnagyobb ász, a szabadrúgásoknak terpeszállásból nekifutó Cristiano Ronaldo kihagyta az óriási helyzeteket is, Bendtner pedig egy újabb fejessel kiegyenlített.

A dánok örültek, Ronaldo tudta, ha így marad, bajban lesz. Végül egy csereember, Varela rángatta ki a világsztárt az árnyékszék süllyesztőjéből, és a 87. percben szerzett találatával megnyerte Portugáliának a meccset.

Ez a csata is őrület volt a négyzeten, hiába, remek ez az Európa-bajnokság.


 

Eredmény:

B csoport, 2. forduló:

Portugália-Dánia 3-2 (2-1)

Lviv, 30 ezer néző, v.: Craig Thomson

gólszerzők: Pepe (24.), Helder Postiga (36.), Varela (87.), illetve Bendtner (41., 80.)

sárga lap: Raul Meireles (29.), Ronaldo (90.), illetve J. Poulsen (56.), Jacobsen (81.)

Portugália: Rui Patricio - Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, Fabio Coentrao - Raul Meireles (Varela, 84.), Miguel Veloso, Joao Moutinho - Nani (Rolando, 89.), Helder Postiga (Nélson Oliveira, 64.), Cristiano Ronaldo

Dánia: Andersen - Kjaer, Jacobsen, Agger, S. Poulsen - Kvist, Zimling (J. Poulsen, 16.) - Krohn-Dehli (Schöne, 90.), Eriksen, Rommedahl (Mikkelsen, 60.) - Bendtner

I. félidő:

24. perc: Moutinho bal oldali szögletét a rövid saroknál érkező Pepe nagyszerű ütemben csúsztatta a kapu jobb oldalába (1-0).

36. perc: Nani passzolta be a labdát a jobb oldalról, az ötösön érkező Helder Postiga pedig belsővel a léc alá lőtt (2-0).

41. perc: mutatós dán akció végén egy jobb oldalról beívelt labdát fejeltek vissza, Bendtnernek pedig már csak az üres kapuba kellett fejelnie (2-1).

II. félidő:

80. perc: Jacobsen jobb oldali beadásánál Pepe lemaradt a hosszú oldalon érkező Bendtnerről, aki - a kapufát is érintve - a kapu jobb oldalába fejelte a labdát (2-2).

87. perc: egy bal oldali beadást követően Varela előbb luftot rúgott, de így is előtte maradt a labda, és másodjára fordulásból kíméletlenül a kapu bal oldalába bombázta (3-2).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!