Foci

2006.09.06. 02:29

A fiatal kapusokra is gondolnak

Zalaegerszeg (ka) - A közelmúltban a ZTE FC utánpótlás szakágának vezetése úgy döntött, hogy a kapusképzés terén is előbbre kíván lépni.

nincs nev

Nagy Mihály, a ZTE FC utánpótlás szakágának vezetője szerint ezen a területen úgy látták, hogy van még mit fejlődniük, ezért Sáfár Csaba és Horváth Győző kapta azt a feladatot, hogy tapasztalatukat felhasználva és segítségükkel előrébb lépjenek ezen a területen is.

Sáfár Csaba már két esztendeje foglalkozik az utánpótlás csapatoknál a kapusokkal, s szerinte vannak ügyes gyerekeik, ám önmagában ez még kevés.

- A ZTE-nél a 7 és a 19 éves korosztályokban összesen 26 kapusunk van, de a legideálisabb az lenne, ha már a kiválasztásnál eldőlne, ki az, aki valóban erre a posztra termett - állapította meg Sáfár Csaba. - Kevés kapustoborzót tartottunk, úgyhogy a jövőben több ilyet szeretnénk összehozni. Éppen azért, hogy ne az álljon a háló elé, akit a többiek hátrazavarnak, mert kissé ügyetlen, hanem a legügyesebb foglalja el ezt a posztot, mert enélkül nem lesz valaki jó kapus. Tizennégy éves korig el kell sajátíttatni minden technikai elemet a gyerekekkel, s onnan kell elkezdeni igazából dolgozni.

Horváth Győzőt bizonyára sokan ismerik és emlékeznek is rá, hiszen a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején egyike volt a ZTE tehetséges kapusainak. Az NB I-ben mégis Siófokon mutatkozott be.

- Annak idején minket is úgy választottak ki, hogy tartottak egy toborzót, s megnézték, kinek van gömbérzéke - kapcsolódott a beszélgetésbe Horváth Győző. - Erről beszélünk most is, hiszen a mai követelményeknek meg kell felelni, s egy kapusnak a futballtudásból szinte mindent el kell sajátítani. Itt ugyanis pont oda kell dobni vagy rúgni a labdát, ahová a társ várja. A vagányság is fontos, de ezt jó irányba kell terelni. Én végigcsináltam hat évig a Bolemányi-féle kapusiskolát, ami számomra fogalom volt. Állítom, a ZTE legendás kapusa, Bolemányi János húsz évvel megelőzte a korát, hiszen emlékszem, milyen tanácsokkal látott el bennünket, s milyen gyakorlatokat végeztünk együtt. Ezeket is szeretnénk visszahozni. A kapusposzt ugyanis olyan: ha nem védesz, akkor is dolgozni kell, mert készületlenül nem lehet beállni a kapuba.

Azt mondják, ez egy idegposzt, a mentális felkészítésnek nagy szerepe van. Egy kapus és a kapusedző között sokkal közvetlenebb viszonynak kell lennie, s ezért is döntötték el: megpróbálják már a fiatal korban elsajátíttatni mindazon fortélyokat, amelyek szükségesek, hogy valakiből jó kapus legyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!