Foci-Eb

2024.06.20. 12:26

Több esetben is konzuli intézkedésre volt szükség a német–magyar futballmérkőzésen (videó)

Több esetben is konzuli intézkedésre volt szükség a futball-Európa-bajnokság előző napi német–magyar csoportmérkőzésével összefüggésben, és az ügyek döntő többségét a Stuttgartban szolgálatot teljesítő diplomaták segítségével sikerült is rendezni a helyszínen – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

MW

Magyar szurkolók a németek elleni mérkőzésen

Forrás: AFP

Fotó: Christian Charisius

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Egyesült Arab Emírségek gazdasági miniszterével közös sajtóértekezletén kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a kormány a 2021-es németországi Eb-mérkőzés tapasztalataiból kiindulva, az akkori provokációkra és a magyarokat ért atrocitásokra tekintettel kiemelt konzuli jelenléttel készült a szerdai meccsre, összesen tizenegy konzul teljesített szolgálatot Stuttgartban.

Huszonkilenc magyar állampolgárral szemben történt tegnap rendőri intézkedés, s huszonhét magyar állampolgárral szemben el is indult végül az eljárás. Ez a különbség abból fakad, hogy volt két magyar állampolgár, akikkel szemben tévesen intézkedtek a német rendőrök. A konzuli fellépés hatására végül sikerült tisztázni ezt a két magyar állampolgárt, akik a mérkőzésen így részt is vehettek

– tájékoztatott.

20240619__MI_372
Szurkolók vonulása 
Fotó: Mirkó István / Forrás: Magyar Nemzet

Ezután arról számolt be, hogy magyar állampolgárok ellen részben pirotechnikai eszközök birtoklása és használata miatt és részben azért indult eljárás, mert voltak, akik érvényes belépőjegy nélkül próbáltak bejutni a stadionba. 

És sajnos zajlik eljárás kábítószer-birtoklás, illetve agresszív viselkedés miatt is

– fűzte hozzá.

„Ezeknek az ügyeknek a döntő többségét a helyszínen a konzulok segítségével sikerült rendezni, így összességében két magyar állampolgár került 24 órás őrizetbe”

– mondta.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy a magyar konzulok hajnalig ott voltak az érintettekkel a helyszínen, és a német ügyészség csütörtökön gyorsított eljárásban tárgyalja ezeket az ügyeket.

Természetesen ezeket az eljárásokat folyamatosan figyelemmel kísérjük, és ha szükség lesz rá, akkor a konzuljaink újra fellépnek a magyar állampolgárok érdekének védelmében

– szögezte le.

Közölte, hogy a hazainduló repülőjáratok közül kettő Budapesten, egy Debrecenben rendben megérkezett.

A Skócia elleni vasárnapi mérkőzés kapcsán aláhúzta, hogy 

már 2559 személy regisztrált konzuli védelemre, ami abszolút csúcsnak számít.

„Sportesemény kapcsán ennyien soha nem regisztráltak még konzuli védelemre” – emelte ki.

A miniszter arra is kitért, hogy Izrael férfi, női és utánpótlás futballválogatottjai is kérték annak a lehetőségét, hogy a következő szezonban Magyarországon játszhassák a hazai pályás mérkőzéseiket, s ezt hazánk természetesen biztosítja.

És valóban, a tegnapi napon érkezett a megkeresés, hogy az izraeli klubcsapatok is a soron következő európai kupaszezon hazai pályára kiírt mérkőzéseit itt játszhassák, Magyarországon, egy másik ország visszalépése miatt

– tudatta.

„Konzultáltunk a Magyar Labdarúgó Szövetséggel, konzultáltunk a Belügyminisztériummal, és végül azt a döntést hoztuk, hogy 

biztosítjuk a lehetőséget az izraeli klubcsapatok számára is, hogy az európai kupákban a hazai pályára kiírt mérkőzéseket Magyarországon játsszák”

– jelentette be.

Megjegyezte, hogy a fehérorosz csapatok is kérték ezt a lehetőséget, és természetesen számukra is biztosítják a hazai pályát, mint ahogy teszik azt mások számára is ilyen kérés esetén.

A sportot a geopolitikával összekeverni továbbra sem tartjuk helyesnek

– fogalmazott.

Az utolsó konzuli ügyek is lezáródnak a tegnapi német-magyar mérkőzés kapcsán

Ahogy lassan végére érünk a napnak, úgy az utolsó konzuli ügyeink is lezáródnak a tegnapi német-magyar mérkőzés kapcsán - írta csütörtök esti Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Tegnap összesen 27 magyar állampolgárral szemben indult eljárás Stuttgartban, amely ügyek döntő többségét a konzuljaink segítségével még a helyszínen sikerült rendezni

– olvasható a bejegyzésben.

A tárcavezető közölte: két magyar állampolgár azonban végül őrizetbe került garázdaság vádjával. 

A velük szemben folytatott eljárást folyamatosan figyelemmel kísértük, konzuljaink ma hajnalba nyúlóan a rendőrőrsön voltak, és a német hatóságok is gyorsított rendben tárgyalták az ügyeket

– írta Szijjártó Péter.

Hozzátette: a legfrissebb tájékoztatás szerint mindkét őrizetbe vett magyar állampolgárt elengedték az elmúlt órákban és tekintve, hogy nem rendelkeztek jeggyel a vasárnapi mérkőzésre, a kiszabott büntetésük mellett azonnal el kellett hagyniuk Stuttgartot.

Természetesen mindketten eleget tettek a német rendőrség felhívásának és már úton vannak haza, mi pedig továbbra is minden magyar állampolgár érdekének védelmében fel fogunk lépni

– zárta bejegyzését Szijjártó Péter.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában