Erdővédő

2011.05.18. 05:49

Orokláni csúcstartó: famatuzsálem a zalai erdőben

Dr. Pósfai György, Magyarország öreg fáit kutató szegedi biokémikus professzor a múlt szombaton Zalában új gyertyánfát regisztrált, mely méretével mostantól országos csúcstartó a fajtájában.

Arany Horváth Zsuzsa

- Hát ezt alig hiszem el- mondta Pósfai György, miután megérkeztünk. Kétszer-háromszor is körbejárta a tiszteletet parancsoló matuzsálemet. Ugyanennyiszer le is mérte. Nincs kétség, itt a bizonyosság, az öles gyertyán nagyobb, mint az 533 cm-es somogybabodi, amely eddig a legtekintélyesebb ismertnek számított. Az orokláni erdő mélyén rejtőző átvette a vezetést a maga - 130 cm magasságban mért - 555 centiméteres kerületével.

- Amíg valaki nagyobbat nem mér - figyelmeztetett a kutató szelíden. Pedig kis csapatunk lelkesedett. Leginkább Hajdú Imre, lapunk kézbesítője. Ez a hely az erdei csavargásban gazdag gyerekkorának a színtere. A szomszéd faluban, Zalatárnokon randevúzott az öreg famustrára szövetkező csapatunk.


A professzor Szegedről, az erdész, a kézbesítőnk és mi a megyeszékhelyről érkezvén vettük be magunkat az orokláni rengetegbe. Hajdú Imre egy korábbi, hasonló témájú cikk alapján jelentkezett, ő tudna mutatni valamit...

Így esett, hogy múlt szombaton délelőtt ő törte az utat, míg a Durgó-hegy közelébe értünk. Vissi Géza erdésszel, az Országos Erdészeti Egyesület zalaegerszegi csoportjának titkárával és Vera lányával kiegészülve. Szóba került, egyre többször figyelhető meg, nincs harmat reggelente, s egyre többször hallhatjuk a jellegzetesen mediterrán rovar, a kabóca hangját - mindez az éghajlati jellemzők változására, eltolódására enged következtetni. Aztán ott álltunk előtte. Kisebbfajta tisztásnak is mondható a lakóhelye. Egy vízmosás szélén áll, talán ezért sem vágták ki, amikor a társai távoztak mellőle.

- Vagy nem volt elég nagy fűrész - viccelődtünk a laikusok szemtelenségével.

- Jogos - mondta Vissi Géza, folyamatosan tágítva ismereteinket az erdőről. Közben Pósfai György mért, jegyzetelt, benézett a fa hatalmas odvába.

- Elképzelhető, hogy a gyökeréig korhadt a közepe - hallottuk az erdésztől, de az odú állatoknak adhat otthont. Így támogatja a természet egyik tagja a másikat.

De lássuk ki is Ő, a nagy fa.

A gyertyánok nemzetségéhez, a nyírfafélék családjába tartozik. A gyertyán az északi félteke fája, mintegy 20 faja ismert. Árnyéktűrő, a tölgyesek fontos kísérő fafaja. Kopásálló, kiválóan esztergályozható, így sorozattermékeket is gyártanak belőle: textilipari eszközöket, sakkfigurákat, fagombokat, ecsetnyeleket. Kéziszerszám, fakalapács, gyalu, csavarszorító, mérőléc, faszeg, gyalupadelem készül belőle, de emelkedettebb helyekre is eljut: a zongoramechanika egy részéhez is használják.

Rendben, megvan a kerülete, de mennyi idős?

- A somogybabodiról azt tartják 180-200 éves lehet - tett óvatos utalást a kutató.

Egyébként nem egyszerű meghatározni az élő fa életkorát. Úgy tartjuk, az évgyűrű kézenfekvő, de csak akkor, ha a tavaszi és az őszi réteg (pászta )jól elkülöníthető. És persze, ha már kivágták vagy kidőlt.

- Létezik az úgynevezett Pressler-féle növedékfúró szerkezet, afféle biopszia, azaz mintavevő. Ha sikerül eltalálni a fa közepét, s megvan a furatunk, számolhatjuk az évgyűrűket. Van lézeres dendrométer is, annak használatakor nem kell beavatkozni a fa testébe. - Vissi Géza tájékoztatása közben átsétáltunk egy valaha jobb napokat látott erdészlak hűlt helye mellé, meglátogattunk két tölgyhölgyet, de ők túl karcsúnak bizonyultak, nem érték el az úgynevezett dendrománia honlapra való felkerülés feltételét, a 600 cm-t. (Keretes írásunk.) Jártunkban keltünkben rácsodálkoztunk a földben kanyargó olajvezetékeket jelölő fémzászlócskákra.

- Na, ezeket nem szeretik a tájfutók, megtréfálja a tájolójukat - mondta Vissi Géza.

Hétfőn levelet hozott a drótposta Szegedről. Pósfai György számolt be a további eredményeiről. Vissi Gézával még talált 500 cm feletti kocsányos tölgyet Tormaföldén, Tornyiszentmiklóson, Muraszemenyén, Letenyén. Sajnos látta, a termálfürdő területén néhány éve még álló, 6 m feletti tölgyet kivágták.

Aki mindezek olvastán kedvet kap ahhoz, hogy eztán kirándulásaiba az öreg fák megfigyelését is beiktassa, s megérinti a dolog szépsége, akár Bonnba is eljuthat, ott tartják ősszel az európai megszállott fafigyelők konferenciáját.


Dendrománia
Pósfai György dendrománia honlapja 41 nemzetség 1055 fáját gyűjtötte eddig össze. Közülük 334 éri el a bűvös 6 méter törzskörméretet. A lap egyre több látogatót vonz, de nem a számítógépek elé, hanem a természetbe. Rajongói járják az erdőket, s jelzik a kutatónak, ha érdekes dolgot láttak. Ő meg örömmel lejárja valamennyit.



ERDŐVÉDŐ - olvassa el dossziénk cikkeit! KLIKK IDE!


Várjuk olvasóink erdőkkel kapcsolatos észrevételeit, témajavaslatait.
ÍRJON NEKÜNK!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!