Téli felkészülés

2020.10.18. 13:13

Érdemes ellenőriztetni a gázkészülékeket

Felkészültek a fűtési szezonra az NKM földgázelosztó és távhőszolgáltató társaságai, az élet- és vagyonvédelmi szempontokat is figyelembe véve pedig azt tanácsolják a fogyasztóknak: érdemes felülvizsgáltatni a tulajdonukat képező földgázvezetékek, gázkészülékek állapotát. A jól karbantartott korszerű eszközökkel elkerülhető a szolgáltatás kikapcsolása.

Csobánka, 2016. július 18. A katasztrófavédelem kéményseprõipari szakembere egy gázkészüléket ellenõriz egy csobánkai családi házban 2016 július 18-án. A kötelezõ kéményellenõrzés és -tisztítás július 1-jétõl ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatósághoz (OKF) került. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A fűtésszezon elején, tél közeledtével az alapvető háztartási berendezések évenkénti felkészítése is aktuálissá vált, ehhez az NKM Nemzeti Közművek Zrt. (NKM) felhívta a figyelmet: a telekhatáron, ingatlanon belüli vezetékek és készülékek állapotának kifogástalannak kell lenniük.

Ezért fontos feladat, hogy a gázfelhasználók, tulajdonosok tartsák karban, javíttassák gázrendszereiket, a biztonságuk és kényelmük érdekében. Különösen érvényes ez a társasházaknál, hiszen, ha ott csak egy helyen is probléma adódik, az az egész épületet, az összes lakót érintheti – jegyezte meg a gázművek.

Hangsúlyozzák:

a felújítási, karbantartási szolgáltatások igénybevételével elkerülhetők a balesetek és a vagyoni károk, ami azért fontos, mert a felelősség az ingatlan tulajdonosát terheli.

A karbantartott készülékek a biztonság mellett a hatékony energiafelhasználásnak is zálogai, ezért érdemes tudni azt is, hogy az elavult, hibás készülékek a lehetséges veszélyeken túl, mivel nem működnek hatékonyan, a szükségesnél több gázt fogyaszthatnak, így az indokoltnál magasabb lehet a gázszámla.

A jogszabály alapján tehát a biztonságos üzemeltetés a telekhatáron, épületen belül a tulajdonos, mint a gázrendszer tulajdonosának a kötelessége.

Az NKM ezért azt javasolja, hogy

a tulajdonosok rendszeresen vegyék igénybe a gázkészülékek márkaképviseletét ellátó szakszervizek javító, karbantartó és ellenőrzést végző szolgáltatását.

Nem szabad szakképzetlen karbantartóra bízni a felújítást, mert veszélyes lehet a hozzáértés hiánya, ráadásul plusz garancia, hogy a szakemberek munkalappal is igazolják az elvégzett szolgáltatást, amivel ezzel felelősséget vállalnak a javításokért.

Országos hálózat

Kevesen tudják, hogy az NKM gázszolgáltató biztosítja az összes lakossági ügyfél földgázellátását országszerte, azonban földgázelosztási tevékenysége nem országos. A tulajdonában lévő cégekkel együtt harmincezer kilométernél nagyobb, karbantartott, európai szinten is kiemelkedő gázhálózatot üzemeltet a társaság. Az egyik leányvállalat, az NKM Földgázhálózati Kft. a fővárosban és 18 Budapest közeli településen 810 ezer ügyfélhez juttatja el a földgázt, amely mintegy kétmillió embert érint. Az NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. Győr-Moson-Sopron, Vas, Komárom-Esztergom, Csongrád, Békés, Bács-Kiskun megyékre, valamint Veszprém megye néhány településére kiterjedő szolgáltatási területén 668 településen több mint 780 ezer ügyfelet lát el.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!