reprezentatív felmérés

2019.05.06. 14:20

A gyermekvállalók bizakodva várják az új családtámogatások indulását

A Családvédelmi Akcióterv várható hatását a megkérdezettek túlnyomó többsége kedvezően értékeli.

Forrás: Shutterstock

A Családvédelmi Akcióterv kedvező a magyar családok szempontjából és segíthet Magyarország népesedési helyzetének javításában – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) által készített legfrissebb kutatásból. Az 1000 fő bevonásával készült reprezentatív felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezett 18-45 évesek egyetértenek abban, hogy a Családvédelmi Akcióterv a magyar családok helyzetét pozitív irányban befolyásolja.

A válaszadók háromnegyede elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben igénybe veszi valamelyik támogatást és több mint a fele tervezi, hogy a következő öt évben gyermeket vállal.

A megkérdezettek nagy többsége egyetért azzal, hogy az intézkedésekkel olyan segítséget kaphatnak a magyar családok, amely hosszú távon kiszámítható és biztonságos jövőt ígér számukra. A gyermekesek a 7 intézkedésből átlagosan 5,1-ről mondták azt, hogy javítja a családok helyzetét, a gyermektelenek átlagosan 5,2-ről nyilatkoztak hasonlóan.

Legtöbben a bölcsődei férőhelyek bővítését (84%), a gyermekek utáni jelzáloghitel-elengedést (77,8%), a fiatal házasok babaváró támogatásának a bevezetését (76,8%), a négygyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentességét (75,8%) és a CSOK bővítését (74,8%) értékelték pozitívan, de a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye és a nagyszülői GYED is a válaszadók kétharmada szerint olyan fontos intézkedés, amely megkönnyíti a családok mindennapjait.

A megkérdezettek legnagyobb része igénybe akarja venni valamelyik intézkedést: 73,3% lehetségesnek tartja, hogy élni fog valamely lehetőséggel. A bölcsődei ellátást a gyermekeik számára 51% szeretné igénybe venni (ezen belül 20,7% három éven belül biztosan), a CSOK-kölcsönt 47,4% szeretné kihasználni (ezen belül 18,7% már három éven belül), a babaváró támogatás pedig a válaszadók 39%-a számára jelent vonzó lehetőséget (16%-uk a következő három évben igénybe is venné).

A babaváró támogatás elsősorban az egygyermekesek (21%) és a gyermektelenek (17,8%), míg a CSOK-kölcsön a többgyermekesek körében népszerűbb.

A bölcsődei ellátást a gyermektelenek 13,2%-a használná ki, utalva a gyerekvállalással kapcsolatos elképzelésekre, az egygyermekesek 32,5%-a, a nagycsaládosoknak pedig 22,8%-a venné igénybe. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását a nagycsaládosok 26,7%-a tervezi, hogy igénybe veszi, de a kétgyerekesek 7,5%-a illetve az egygyerekesek 6,9%-a is szeretne 3 éven belül élni a lehetőséggel. A jelzáloghitel- elengedés lehetősége az összes megkérdezett 37,2%-a, míg a négygyermekes nők SZJA mentessége és a nagyszülői GYED 21,4% és 21,7%-a számára tűnik vonzó lehetőségnek.

Arra a kérdésre, mennyi az ideális gyermekszám egy családban Magyarországon, a válaszadók 40%-a szerint kettő, 49%-uk szerint pedig három gyermek, átlagosan 2,6. Ezzel összhangban a megkérdezettek életük során átlagosan összesen 2,33 gyermeket terveznek. A válaszadók több mint fele (54%) azt mondta, hogy a következő öt évben szeretne gyermeket. A felsőfokú végzettségűek 59%-a, míg az alapfokú végzettséggel rendelkezők 44%-a nyilatkozott így.

A Családvédelmi Akcióterv várható hatását a megkérdezettek túlnyomó többsége kedvezően értékeli, kétharmaduk szerint az intézkedések segíthetnek Magyarország népesedési helyzetének javításában.

A KINCS telefonos kérdőíves közvéleménykutatást végzett 2019 áprilisában, amelynek során 500 férfit és 500 nőt kérdezett meg a 18-45 éves korosztályból. Az országos, területileg reprezentatív mintában 500 gyermektelen válaszadó, 200 egygyermekes, 200 kétgyermekes és 100 három- vagy többgyermekes szülő szerepelt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!