Életmód

2014.06.23. 14:31

Mi is az a botulizmus?

Egy magyar termelő által készített szarvasgombás peszto, illetve humusz okozhatta a botulizmus megbetegedéseket, amelyekről a hét végén adott tájékoztatást az ÁNTSZ.

Magyar Hajnalka

A négy fertőzött közül egy magyar, hárman külföldiek. Az érintettek közül egy főnél a diagnózist megerősítette a labor, a többieknél még zajlanak a mikrobiológiai vizsgálatok.

Az eset kapcsán dr. Paizs Teréz megyei tiszti főorvost kérdeztük e betegség mibenlétéről, s zalai vonatkozásairól.

– Zala megyében utoljára 2011-ben történt botulizmus fertőzés, ami egy főt érintett. A specifikus terápia alkalmazásának köszönhetően a beteg meggyógyult – mondja elöljáróban a tiszti főorvos.

A botulizmus, vagyis kolbászmérgezés olyan, embereket és állatokat egyaránt érintő bakteriális eredetű mérgezés, amit a Clostridium botulinum által termelt mérgező anyagcseretermék, az úgynevezett botulotoxin emberi szervezetbe történő bekerülése okoz. A kórképet már az 1800-as évek elején leírták, s igen korán kapcsolatba hozták a kolbászfogyasztással, jóllehet a baktériumot nem ismerték. A betegség elnevezése a botulus, görög szóból ered, jelentése kolbász.

– A baktérium oxigéntől elzárt környezetben, a talajban él, onnan kerül a vizekbe, a növényekre, mezőgazdasági termékekre – folytatja dr. Paizs Teréz. – Az állatok maguk is terjesztik, mivel a bélrendszerükben szaporodó mikroorganizmus a trágyázás során a talajba kerül, majd onnan a takarmányon keresztül egy másik egyed fertőzését okozhatja. Az állat feldolgozása során a baktérium a nyers húsra kerülhet, és a feldolgozott termékekben hőkezelés hiányában elszaporodva botulotoxint termel.

Az emberi szervezetben a méreganyag gátolja az ideg-izom kapcsolódásokat, ezáltal bénulásokat és egyéb szerteágazó panaszokat okoz. Lázzal nem jár. A fertőzés kórházi ellátást igények, a megfelelő terápia az ellenszérum (antitoxin) alkalmazása. A kór emberről emberre nem terjed.

– Magyarországon ez a ritka megbetegedésnek számító kór döntő többségében a házi disznóvágás során készített, nyers, vagy rosszul hőkezelt hurka, sonka, kolbász és disznósajt miatt üti fel a fejét – emeli ki a főorvos. – De hangsúlyozni szeretném, hogy kizárólag a nem megfelelően kezelt táplálékból juthat kórokozó az emberbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!