Életmód

2013.02.03. 09:56

Só nélkül egészségesebb lenne

Mintegy háromszorosa a magyar lakosság átlagos sóbevitele az ajánlott értéknek egy nemzetközi felmérés szerint.

Gyuricza Ferenc

Mindez súlyos betegségek előidézője is lehet, ezért aztán az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet a közétkeztetés szereplői számára ajánlásokat fogalmazott meg.Egészségügyi szervezetek szerint egy felnőtt számára naponta maximum 5 grammnyi konyhasó fogyasztása ajánlott, ezzel a szervezet számára szükséges nátrium mennyiséget biztosítani tudjuk. A fenti értéknél magasabb sóbevitel már káros hatással van egészségünkre. Dr. Szalay Tamás háziorvos azt mondja, a túlzott sófogyasztás kardiológiai betegségek vonatkozásában okozhat hosszabb távon panaszokat és tüneteket.

- A túlzott sóbevitel magas vérnyomás kialakulásához vezet - jelentette ki a háziorvos. - A verőerek meszesedése, szűkülete következtében a vesén történő kiválasztódásban nefrológiai betegségek alakulnak ki, ebben szintén nagy szerepe lehet a sófogyasztásnak. A vérnyomás emelkedéséhez esetleg további vesebetegségek is kapcsolódhatnak.Bár a fentiekkel a lakosok többsége tisztában van, nemzetközi vizsgálatok szerint a magyar felnőtt népesség sóbevitele mégis jelentősen meghaladja a kívánatos értéket, naponta átlagosan 14-15 grammnyi konyhasót fogyasztunk. Ezek a kedvezőtlen mutatók ráadásul nemcsak a felnőttek esetében jelentkeznek, a gyermekeknél - bár némileg jobbak az adatok - szintén magas a sóbevitel, az ajánlott érték (három gramm) körülbelül két- és félszerese.

 

Ebédelnek a zalabaksai óvodások, szakember felügyeli az étrendjüket

 

Bár gyermekeink többsége a közétkeztetést veszi igénybe, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szerint elsősorban mégsem a konyhák okolhatóak a túlzott sóbevitel miatt, hiszen azoknak igen szigorú előírásokat kell figyelembe venniük. A problémát többnyire a feldolgozott élelmiszerek - többek között a kenyerek, péksütemények, sajtok, felvágottak, zacskós levesek és egyéb tartósítószereket tartalmazó, félkész ételek, illetve a gyermekek körében különösen kedvelt chipsek - okozzák, melyek sótartalma jóval magasabb, mint a frissen főzött ételeké. A különböző nemzetközi egészségtudománnyal foglalkozó intézetek a sóterhelés csökkentése miatt éppen az úgynevezett kényelmi termékek, azaz félkész ételek használata helyett a főzés fontosságát hangsúlyozzák.

Csesztregen, a Kerkai Jenő Általános Iskola konyhájában több száz főre főznek naponta. Nemcsak az iskolások és óvodások étkeztetését oldják meg, de innen jut el a szociális ebéd a helyi és környékbeli települések arra jogosult lakóihoz, valamint az önkormányzati dolgozók és helyi üzemek munkatársai közül is többen veszik igénybe a konyha szolgáltatásait. A heti étrend összeállítása az élelmezésvezető Csongár Bertalanné feladata, aki azt mondja, annak idején úgy tanulták, hogy a heti étrend lehetőleg tartalmazzon kelt- és kifőtt tésztát, főzeléket, rakott ételt, valamint szelet húst is.

- Mindez eléggé behatárolja a lehetőségeinket, emellett azt is figyelembe kell venni, hogy a gyerekek mit szeretnek, s mi az, amit kevésbé esznek meg - mondja. - A sóbevitel csökkentését főleg az alapanyagok megfelelő kiválasztásával lehet elérni. A kifőtt tésztáknál, spagettinél sómentes tésztával dolgozunk, a pékáruk esetében is próbáljuk őket rászoktatni barna kenyérre vagy kornspitz kiflire, ez utóbbi azonban nehezen megy. Nem csak azért, mert a gyerekek többsége kevésbé szereti azt, de az áruk is jóval drágább, a nyersanyagnorma pedig elég szűkös.

 

Csóbor Lajosné főszakács (balról) és Varga Jenő Tiborné a csesztregi iskola konyháján. Igyekeznek visszaszorítani a sós alapanyagok használatát

Az egészséges táplálkozás érdekében a só mellett próbáljuk a cukor bevitelét is csökkenteni, illetve igyekszünk minden nap friss gyümölcsöt adni a gyerekeknek, de zöldségek esetében is lehetőség szerint a frisset használjuk a szárított helyett.Az élelmezésvezető hozzáteszi, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat éppen a közelmúltban kérte körlevélben a közétkeztetésben részt vevő konyhákat a túlzott sófogyasztás elleni küzdelemre. Kampányt indított az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet is, plakátok kihelyezésével a túlzott sóbevitel veszélyeire, valamint az egészséges étkezésre próbálják felhívni a figyelmet.

A zalabaksai óvodát a lenti Kolping Gondozási Központ helyi telephelyének konyhája látja el, így az étrend összeállítását is ez utóbbi intézményben végzik. Jáger Györgyné óvodavezető szerint így biztosan betartanak minden előírást, mivel az ottani konyhán megfelelő szakképesítéssel rendelkezők dolgoznak. Dietetikus szakemberek szerint az alapvető problémák nem is a közétkeztetésben érhetőek tetten, inkább odahaza vagyunk hajlamosak a magas só-, cukor-, illetve tartósítószer-tartalmú ételeket fogyasztani.- A boltokban vásárolható élelmiszereknek, a felvágottaknak és péksüteményeknek eleve magas a sótartalma - magyarázza Bertáné Siroki Gabriella dietetikus.

- Otthoni főzésnél ezért a konyhatechnológiára célszerű odafigyelni. Lehetőség szerint tengeri sót használjunk, illetve egyéb fűszerekkel, így például oregánóval vagy bazsalikommal helyettesítsük. Kerüljük az utósózást, az ételízesítők használatát, a magas vérnyomásos megbetegedés esetén pedig célszerű az ízeltolást alkalmazni, inkább az édeskés ízű ételeket tegyük az asztalra.

Bertáné Siroki Gabriella azt is hozzátette, a szervezetet hozzá lehet szoktatni a kevés só használatához. Ezért kisgyermekek esetében mindenképpen alkalmazzuk ezt a megoldást, hiszen így felnőttként sem kívánja majd a sok sót.

 

 

 

A magyar lakosság viszonyulását a sófogyasztáshoz jól jelzi a mindenki által ismert népmese, amikor az öreg király azért tagadja ki lányát, mert azt mondja, úgy szereti őt, mint ételben a sót. Hagyományos gasztronómiai kínálatunkat talán nem is tudnánk elképzelni só nélkül, ezért aztán - mint az élet számos más területén - itt is változtatni kell(ene). Talán nem véletlen az sem, hogy az Egészségügyi Világszervezet, vagyis a WHO éppen most fogalmazott meg egy újabb ajánlást, amelyben azt kéri, hogy a szívbetegségek, valamint a magas vérnyomás visszaszorítása érdekében az eddig ajánlott öt grammnál is kevesebb sót fogyasszunk, hiszen a nátriumbevitel mértékét felnőttek esetében célszerű lenne két gramm alá szorítani. A napi sófogyasztás új irányelve tehát sem a magyar valóságot, de a népmesében is megőrzött hagyományokat sem tolerálja.

 

 










Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!