Egyéb

2011.05.06. 08:27

Reptér a fürdővárosnál

Negyedik osztályú státust kapott a minap a zalakarosi repülőtér. A létesítmény 800 méter hosszú, 40 méter széles kifutópályája akár 12 személyes gépek fogadására- indítására is képes.

Szalabán Attila

 - A terület a rendelkezésünkre állt, a szükséges átalakításokat elvégeztük, kialakítottuk a füves kifutópályát is - magyarázta Horváth István. - Jó ideig azonban nem kaptunk állandó engedélyt, csak ideiglenest. Számunkra kedvezőtlen volt Sármellék megnyitása, hiszen az ottani irányított repülőtér közelében a szabályok tiltották a miénk állandó üzemelését.

Nemrég azonban komoly változás történt: a hatóság arról értesítette a tulajdonosokat, hogy a zalakarosi repülőtér idén április elsejétől határozatlan időre 4. osztályú besorolást kapott, tehát akár állandóan is üzemelhet.

Mindezt persze felügyelet alatt, a sármelléki repülőtér légi irányításával folyamatos rádiókapcsolatban áll a fürdővárosi létesítmény, s a felszálló repülőgépek is kötelesek betartani az onnan érkező utasításokat.

- A besorolás azt is jelenti, hogy az Európai Unió bármely országából közvetlenül érkezhet hozzánk a repülő, például akár egy duplaszárnyú AN 2-es gép is, mely egy kisebb csoportot is elhozhat - folytatta Horváth István. - Magyarán szólva: egy müncheni üzletember pénteken telefonon lefoglalja a zalakarosi szállását, beugrik az ottani kisrepülőjébe, majd néhány óra múlva nálunk kiszáll, és betaxizik a hotelbe, hogy nyugodt, pihentető környezetben töltse el a hétvégéjét. Vasárnap délután pedig visszarepül - mindez mostantól lehetségessé vált.

Mint megtudtuk, a zalakarosi repülőtér az engedélytől függetlenül nem állandóan tart nyitva - május végétől péntektől vasárnap estig várják a repülőket a létesítmény tulajdonosai. Mi több, május 28-án nagyszabású, veteránautók kiállításával egybekötött repülőnapot tartanak, melyre többek között Bessenyei Pétert és Veres Zoltánt is várják a szervezők.

Lóerő rovatunk további hírei itt!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!