Egyéb

2011.01.25. 13:53

Lakásunkból is kihozhatjuk a maximumot a minimállal

Képzeljük magunkat nyugodt, pihentető környezetbe, ahol sok időt töltenénk. Valószínűleg letisztult vonalakat, egyszerű formákat látunk, a túlzsúfoltságnak nyoma sincs. Ez a minimál stílus.

Horváth Viktória

 

 


A bútorok egyszerűek, nincs felesleges díszítés: lehet fém vagy fa, csak ne legyen harsány. Egy geometrikus, tiszta vonalvezetésű kanapé, egy hosszú szőrű, világos színű gyapjúszőnyeg, mennyezetvilágítás, ezek segítségével még inkább kitágítható a tér. A világítás egyébként is fontos része a minimálnak: törekedjünk minél több természetes fény beengedésére.

- A minimalista életstílus nem a puritanizmusról vagy a díszítés eltűnéséről szól, inkább a tér lényegi minőségének előtérbe kerüléséről. A figyelmet elterelő tárgyaktól mentes, letisztultan egyszerű lakókörnyezet pihentető és nyugodt oázisként szolgál - mutatta be a stílus legfontosabb jellemzőit.

- Bár a minimalizmus szó valamiféle csökkentésre utal, ám lehet, ezáltal válik gazdagabbá a tér. A tárgyak - legyenek akár díszítő vagy használati funkciójúak - helyének körültekintő kiválasztásával magukból az eszközökből és az őket használó, szemlélő emberekből is a maximumot hozhatjuk ki.

A konyha ilyen stílusú berendezése mindenképpen helyet követel, hiszen egyszerűbb berendezés és könnyed vonalak jellemzik, így több tárolást kell kialakítani a falakon, mint egy átlagos konyhában. Válasszunk négyzet alakú helyiséget, ahova U alakban helyezzük el a bútort. Hasonlóan a hálószobának is, mivel tipikusan a meditáció, a pihenés helyszíne kell, hogy legyen, hangsúlyozottan egyszerűnek és kevéssé túlzsúfoltnak kell lennie.

- A minimalista házak egyik legizgalmasabb kihívásaként a térben álló, lebegő, szoborszerű, szinte nem is létező lépcsők kínálják az ideális lehetőséget a forma és funkció összehangolására - folytatta a lakberendező. - Tért úgy nyerhetünk, ha a hagyományos bútorok helyett, amit csak tudunk, beépítünk, ez vonatkozik a háztartási gépekre és a különböző bútorokra is.

 

A minimalista térnek nem feltétlen szabad csupán fapadlóból és fehér falakból állnia, hanem a kemény és a puha, a sima és a durvább felület közötti ellentétet kell kiemelnie új anyagok bevonásával. Az üveg jelentőségét például nem lehet túlbecsülni. Használata és hasznossága olyan széles körű, hogy határt csak az emberi képzelőerő szabhat. A nemesacél és az alumínium ma már a funkcionalitás és a modern ízlés metaforája. Ezért otthonunk legnépszerűbb, rugalmasan használható és szép anyagai közé tartoznak.

Míg mondjuk a fa, amely szintén minden stílusban és lakóotthonban kiemelt szerepet kap általában, a minimalista térben gyakran csupán a padlón találhatjuk meg.

- A fény központi szerepet játszik ebben az enteriőrben. Anyagként kezelve szobrászkodni lehet vele, építészeti tényezőként pedig teljes mértékben átalakíthatja a teret - zárta a stílus bemutatását Veladics Sándor. - Gyakran csak a tervezés végén gondolunk rá, legyen bár szó természetes vagy mesterséges fényről, pedig a minimál otthonnak a legnagyobb erőssége és éltetője is egyben.

A fürdő szobát se hanyagoljuk el!

A tisztálkodás mindennapjaink része, miért ne teremtenénk meg a harmonikus környezetet ott is? Napjainkban a fürdő szoba funkcionális berendezése, higiénikus mivolta és egyszerű használhatósága vált első dlegessé, ugyanakkor megfigyelhető , igyekszünk átalakítani egyfajta menedékhellyé, amihez elengedhetetlen a tér, a felületek és a fény összehangolása. A megfelelő  kombinációval a rendelkezésre álló helyet pihenésre, elmélkedésre is alkalmassá tehetjük. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!