Egyéb

2010.09.25. 11:29

Itt a kertépítés időszaka!

Ahhoz, hogy egy kert az év minden időszakában örömet nyújtson, és hosszú távon is könnyen fenntartható, élvezhető terület legyen, érdemes alapos terve- zés után hozzákezdeni a kert kialakításához.Az ősz ideális időszak a talaj mélyebb rétegű átforgatására, trágyázásra.

Hajdu Péter

 

- A kerttulajdonos első feladata végiggondolni, milyen funkciót szeretne az adott kertnek. Hiszen egész más szempontok szerint készül egy csupán szemet gyönyörködtető díszkert, mint egy aktív kikapcsolódásra, sportolásra, családi összejövetelekre vagy haszonkertnek szánt terület - mondja a kertészmérnök, majd így folytatja: - Első lépésként a terepviszonyok igazítása szükséges a megálmodott kert arculatához: a rézsűk, támfalak, terepszintek kialakítása. Amennyiben a talaj minősége nem megfelelő, talajszerkezet-átalakításra és tápanyag-utánpótlásra is gondolnunk kell. Az ősz ideális időszak a talaj mélyebb rétegű átforgatására, illetve szerves trágya vagy komposzt talajba juttatására. Következő lépés a felületek kialakítása: ki kell jelölni a tervezett kerti utak nyomvonalát, a növényágyások helyét és az egyéb kerti berendezések, például a pergola, szalonnasütő, hinta helye, alapja is ekkor kerül kijelölésre.

 

Mint mondja, célszerű eljutni egy látványképig, milyen szinteket alkosson a növényzet. Kétségkívül ez a legnehezebb, mert egy laikus álma a sivatagtól a trópusig ívelhet, de ha azt akarjuk, hogy legyen valami a kertünkből, inkább kérjünk tanácsot. Elsősorban szakembertől, de kutathatunk kertészeti könyvekben és az interneten egyaránt.

Egy kert sokféle stílus szerint kialakítható: a növényzet, a kerti elemek, a burkolóanyagok, a vonalvezetés segítségével akár mediterrán hangulatot, de ódon hatású, zegzugos kertet is létrehozhatunk. A növényzet megtervezésekor és beszerzésekor - a kertcentrum vezetőjének tanácsa szerint - mindig a nagyobbtól a kisebbek felé haladjunk, a fák és a nagyobb cserjék meghatározó képet adnak a területnek, egy fát akár 30-40 évre vagy még hosszabb időre választunk. A következő karakteres elemek az örökzöldek: fenyőfélék, tuják, borókák, melyek zöld lombjukkal télen is színfoltot adnak a kopár ágak között. Ezután következnek a lombszínükkel, télen vesszőszínükkel és virágukkal díszítő cserjék, majd az évelő növények, díszfüvek, és végül a területre tervezhetünk olyan foltokat, amelyekbe a szezonális egynyári vagy kétnyári növények és virághagymák kerülnek. Érdemes ezt a sorrendet követni és a növények méretéről, díszítőértékéről és igényéről tájékozódni. A növényültetés után következhet a füvesítés, melyre a legalkalmasabb időszak kezdődik éppen, a csapadékos őszi napok ideálisak mind a vetéshez, mind a gyepszőnyegterítéshez.

 

 

Október közepéig érdemes válogatni

Október közepéig még láthatjuk a növények habitusát, lombját, esetleg virágát. Ez megkönnyíti a választást, másfél hónap múlva már csak a csupasz ágak maradnak. A legszebb őszi lombszínű cserjéket és fákat, a jellegzetes ősszel nyíló virágokat ilyenkor csodálhatjuk meg a kertészetekben. Érdemes tehát ebben az időszakban „terepszemlét” tartanunk, ha valóban teljes pompájában szeretnénk látni a kínálatot.

 

Biokertészet hókuszpókusz nélkül

Szép otthon rovatunk cikkei itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!