Egyéb

2010.09.26. 13:26

A lakberendezés utolsó (nagy) lépése...

A függöny befolyásolja lakásunk hangulatát, bensőségességet teremt, s nem mellékesen megóv bennünket a kíváncsi tekintetektől, kiválasztására érdemes hát kellő időt és energiát, meg persze pénzt szánni.

Varga Lívia

 A textíliák kiválasztása mindig a lakberendezés utolsó lépése, hiszen a függönyöknek, terítőknek, szőnyegeknek összhangban kell lenniük a kárpitokkal s a fal színével is. Ha visszafogott a berendezés, a függöny lehet merészebb mind színében, mind pedig mintájában, ám, amennyiben már amúgy is mozgalmas a belső tér, válasszunk szolidabb textíliát. S hogy teljes legyen az összhang: a sötétítő anyagából varrassunk díszpárnát, futót.

Apropó, sötétítő: ha a fényáteresztő függöny nem is ér a földig, a sötétítőnek vagy a dekorfunkciót betöltő oldalsálnak mindenképpen hosszúnak kell lennie. Ha teljes sötétségre vágyunk, válasszunk blackout függönyt, ám akkor sincs gond, ha egy vékonyabb dekoranyagon akad meg a tekintetünk, bélésssel ugyanis alkalmassá tehetjük a funkcióra, s így ráadásul még az anyag esése is jobb lesz.

- Manapság a ráncolt és húzott, barokkos bogen nem túl népszerű, a feszített drapéria viszont annál inkább. Egyre többen választanak a lakás minden helyiségébe rolót, ami készülhet áttetsző- és dekoranyagból egyaránt, de kedvelt a lapfüggöny is. A vitrázsokat inkább csak konyhába viszik.

 

Miután megleltük álmaink függönyét, újabb problémával találjuk szembe magunkat: milyen széles és milyen hosszú legyen a kiválasztott anyag?

- A magyar lakásokban a radiátorokat jellemzően az ablakok alatt helyezik el, így, ha földig érő függönyt szeretnénk, a karnist akár harminc centivel is kijjebb kell hoznunk. Ha ezt elbírja még a tér, célszerű a hosszabb változat mellett dönteni, mert jóval elegánsabb, és, bár sokan azt gondolják, télen nem fogja el a meleget - szögezi le Preku Gyuláné.

 

Ami pedig a szélességet illeti: ahhoz, hogy a vékony anyag jól mutasson, minimum az ablak méretének duplája kell belőle, de akkor igazán szép, ha a két és fél-háromszorosát vesszük. Utóbbi főleg az organzáknál fontos. Sűrűbb szövés és nagy minta esetén a másfélszeres nagyság is elegendő lehet. Ha ezen spórolunk, a látvány ellen vétünk. S ha még mindig maradt valami a pénztárcánkban, számos kiegészítő - gomb, bojt, zsinór és elkötő - közül választhatunk, de feldobhatjuk a látványt szokatlan megoldásokkal is, például ha fülekkel vagy ringlik (az anyagba varrt fém karikák) segítségével rögzítjük a karnishoz függönyünket. Nem túl praktikus, ám izgalmas megoldás, ha a karnis helyett egymástól körülbelül tíz centire elhelyezett akasztókra rakjuk fel a füles függönyt.

 

Szép otthon rovatunk cikkei itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!