Egyéb

2009.09.07. 07:29

Akár kígyóbőrt is - Nem léteznek határok a műkörömépítésben

Zalaegerszeg - Az őszi trend a körömdíszítésben a sötét színek és a csillogás - tudtuk meg Méhes Edina manikűröstől.

Horváth Viktória

- A műkörmöt mindenkinek ajánlom, kortól és stílustól függetlenül, a legtöbb nő életében egyszer biztosan kipróbálja - fogalmazott Edina, majd hozzátette: - Többféle okból, nemcsak körömrágás ellen jó, sokan divatból vagy a munkakörük miatt választják, mert olyan helyen dolgoznak, ahol előtérben van a kezük. 


Méhes Edina manikűrös és vendége, Gyarmati Andrea a frissen elkészült műkörmöket mutatja
Fotó: Katona Tibor

A korábban pincérnőként dolgozó Edina egy különleges alkalomra műkörmöket rakatott és elkezdte magának reszelgetni otthon, aztán napi szinten foglalkozott vele egyre többet, míg, elmondása szerint, fanatikussá nem vált.

- Milyen egészségügyi szempontok érvényesülnek a műkörömépítésben?

- Sokszor múlik a műkörmösön, hogy okoz-e sérülést a körmön, például, ha túlreszeli. Ekcémás kéz vagy körömágygyulladás, körömgomba esetén inkább elküldöm előbb szakorvoshoz a vendéget, mielőtt műkörmöt tennék fel - szögezi le Edina.

Kevesen tudják, a körömágybőr-ránövést is lehet nagyon szépen kezelni ma már. A fehér foltok a körmön A-vitamin-hiányt jeleznek, míg a hosszanti barázdák vízhiányra utalnak, a hozzáértő ezeket észreveszi és tanácsot ad a vendégnek, min változtasson.

- A természetes köröm nagyon szép lehet, ha ápolt. De azon is lehet javítani, ha valakinek kevésbé tetszetős. A japán manikűr során méhviaszt juttatunk a körömbe, amitől megerősödik és szép fénye lesz - érvel.

Aki először vállalkozik műkörömre, annak a zselés technika ajánlott általában.A zselét egy ecset segítségével felkenik, szép egyenesre formázzák. Ezután a köröm az UV-lámpa alá kerül, ahol pár másodperc alatt megköt. A porcelán eljárásnál ezzel szemben a port keverik össze a folyékony likvid anyaggal, amit pár másodpercig tudnak formálni a körmön, aztán megköt.

- A körömágybőr-hosszabbítást akkor javaslom, ha tömzsi, rágott körme van a vendégnek - mutatja Edina egy szakkönyvben. - Akkor nem a bőr felé, hanem a másik irányban hosszabbítunk: a természetes köröm színével megegyező körömlakkal azta látszatot keltjük, hogy hosszú a körömágybőr, amitől nagyon szép, hosszúnak tűnő ujjai lesznek.

A formákat illetően többféle irányzat is létezik: karvalykörömnek is mondják az új, hegyes formát, most ez a legtrendibb a lányok között. Az edge, azaz háztető formájú köröm, ami egy kicsit domború és a vége szögletes: nehéz elkészíteni és viszonylag még kevesen kérik.

- Fontos, hogy mindenki a stílusának, munkahelyének megfelelő mintát és színeket válasszon a kezére. Ma már szinte bármit bele lehet építeni egy műkörömbe, például hallottam, hogy az egyik kolléganőm vendége a levedlett kígyójának a bőrét tetette a műkörömbe. De a szalvétától kezdve a csipkén át a strasszkövekig bármit, akár még kagylót is.

Ezeket az új technikákat egy-egy továbbképzés során sajátíthatja el a manikűrös. A múlt vasárnap egy ilyen továbbképzést rendeztek Zalaegerszegen.

Amikor egy műkörmös elvégez egy alapszintű OKJ-s képzést, az még nem elég ahhoz, hogy jól dolgozzon. A legújabb termékek kipróbálásán túl - az elméleti és gyakorlati bemutató után - a résztvevők is kipróbálhatják a módszereket. Többféle továbbképzés létezik: építő, díszítő, saját köröm megerősítés, utántöltéssel foglalkozó vagy éppen pedikűrös oktatás. Fontos, hogy a manikűrös megismerkedjen az éppen aktuális újításokkal, így mindig jobb és jobb munkát végezhet a kezeken. 


További érdekességek ÉLETMÓDI rovatunkban. Klikk IDE! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!