Egyéb

2009.09.10. 06:05

A fényképezés rejtelmei - 8. rész

Nagykanizsa - A digitális fotózás rejtelmeibe bevezető sorozatunk újabb állomásához érkezett. Ezúttal az utcák, terek fényképezésének titkait villantotta fel előttünk Szakony Attila fotóriporter kollégánk.

Szalabán Attila

Életünk legnagyobb részét városok, falvak utcáin, terein töltjük. De mit tegyünk akkor, ha kedvet kapunk ezen területek lefotózásához?

- Ha számba vesszük, igazából két-három indokot találunk az utcák, a terek fényképezésére - magyarázta Szakony Attila. - Egyike ezeknek a műszaki fotózás, amikor valamilyen szakmai szempontból dokumentáljuk a létesítményeket. Ehhez a feladathoz speciális gépek és objektívek szükségesek, de óriási szerepe van a fotós leleményességének is. Cél ugyanis, hogy az épületek a felvételen megőrizzék az eredeti kinézetüket: megtartva vonalaikat, arányaikat és formáikat. Ha ezt akarjuk megvalósítani, akkor mindenképpen szerezzünk be olyan speciális gépet, melynek szinte minden porcikája állítható.


A terek fotózáskor távolabbról, totálképekkel kezdjük a fényképezést, s úgy közelítsünk a témához
Fotó: Szakony Attila

Talán a legtöbbször turisztikai szempontok miatt fotózzuk az utcákat és tereket, azok épületeit. Ekkor inkább a sajátos hangulatot kell visszaadja a készülő kép. A legnagyobb probléma ilyenkor általában a kötött idő - gyakran a turistacsoportnak csak néhány perce van egy fotóra, tehát igazodni kell az adott körülményekhez, fel kell találnunk magunkat. Gondoljunk ilyenkor arra, hogy a tereknek az emberek adnak hangulatot.

- Természetesen számomra is idegenül hatott Splitben, a Diocletianus palota udvarán a Lasko Pivo feliratú sörsátor, de az, hogy ott söröztünk, már a hangulathoz tartozott, életet adott a térnek - mutatott rá Szakony Attila. - Ugyanakkor szerintem az épületeken, az ajtófélfákon, a tetőkön lévő díszítések megörökítése szintén nagymértékben hozzájárul az adott terület hangulatának elcsípéséhez.

A profi fotóriporter jelezte: ha egy térre érkezünk, először totálképekkel kezdjük a fotózást, majd válasszuk ki a számunkra tetsző épületet, és folyamatosan közelítve a részletekhez, örökítsük meg azt.

Ha valaki nem tudott kibontakozni az előző módszerekkel, akkor szubjektív szempontok alapján fotózzon: fény- és árnyjátékokat, sziluetteket - minden díszítőelemet, ami neki tetszik.



Minden, ami DIGITÁLIS - barangoljon rovatunk cikkei között! Klikk IDE! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!