Egyéb

2009.08.27. 07:54

A fényképezés rejtelmei - 6. fejezet

Zalaegerszeg - Mely időjárási körülmények ideálisak a fotózáshoz? Hol helyezkedjen el a Nap hozzánk képest, amikor megnyomjuk az exponáló gombot? Most ezekre a kérdésekre is választ kapnak a fotózással ismerkedők.

Mórocz Zsolt

A Zalai Hírlap fotórovatát vezető Pezzetta Umberto szerint - akit a digitális fotózás rejtelmeiről szóló sorozatunk történetében először, telefonon kérdeztünk ki az aktuális témáról, lévén két helyszín közt úton volt éppen vidéken - e két kérdésre a műkedvelő fényképkészítők döntően így válaszolnak: a verőfényes napsütés, illetve a hátunk mögött. Ám ezek - talán a felvezetésből is sejthető - hibásak.


Szélvihar és eső. A keszthelyi mólón készült fénykép az emberi reakciókat is remekül ábrázolja
Fotó: Pezzetta Umberto

- Az emberek 90 százaléka az úgynevezett jó időben fotózik, amikor hétágra süt a Nap, sehol egy bárányfelhő, levél se rezdül - mondta Umberto. - Pedig a fények ilyenkor túl erősek és kemények, az árnyékok élesek, a képek pedig ennélfogva unalmasak lesznek. Hasonló a helyzet azzal, ha háttal állunk a Napnak. Ugyan az egészen kezdőknek valóban ezt tanácsoljuk, ám ebben az esetben elvész például az árnyékokkal való játék lehetősége, hiszen bármit fotózunk, az takarni fogja a magáét. Sokkal jobb, ha a Napot valamelyik oldalra helyezzük , vagy akár szembe - igaz, ahhoz, hogy ilyenkor jó kép készülhessen, már kell némi plusz technikai tudás is.

Fotósunk arra buzdít mindenkit: fotózzanak minden időjárási körülményben, próbálják ki magukat, a felvételekből pedig okuljanak a következő próbálkozásra. A változatosság itt is gyönyörködtet: minden fotónak használ, ha szép felhők vonulnak az égen, remek téma lehet a téli táj, a szakadó eső, az aszfalton ennek nyomában maradt tócsák pedig tükröződéseikkel segítenek érdekes képeket komponálni.

- Én a fátyolfelhős időjárást szeretem a legjobban, a szórt fény lágyabb, mint a direkt napsütés - mondta Umberto. - De kiváló témát szolgáltathatnak az extrém időjárási körülmények is: ha villámlik, ha vihar tépi a fákat, ha szakad a hó, ha jég veri a határt - ilyenkor nem mindennapi felvételeket lehet készíteni. Utóbbira, mármint az extrém időjárási viszonyokra az idei nyár több apropót is szolgáltatott, sokan talán emlékeznek is azokra a fényképekre, melyek a Zalai Hírlap hasábjain jelentek meg a hatalmas jégverésekről, majd a viharkárokról.


Minden, ami DIGITÁLIS - barangoljon rovatunk cikkei között! Klikk IDE! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!