Egyéb

2009.05.12. 08:55

Legénylakás fekete fürdővel

Zalaegerszeg - Egyre többen kérik lakberendező és belsőépítész segítségét új otthonuk kialakításához vagy meglévő lakásuk átalakításához. Péntek Károly egy modern legénylakás létrehozását bízta szakemberekre.

Szabó Judit

Péntek Károly nemrég költözött egy új építésű ebergényi társasházba. Belsőépítészettel foglalkozó barátjától, Szabó Zoltántól azt kérte, hogy legyen segítségére a legénylakás kialakításában.

- Két szomszédos lakást vásároltam a házban, ha egybenyitjuk a kettőt, 140 négyzetméteres lesz az otthonom. A mi cégünk szállította a nyílászárókat az épületbe, így kedvező áron jutottam az ingatlanokhoz. Szerkezetkészen vettem a lakásokat, nem volt se járólap, se parketta, se festés, sőt, még falakat is lehetett mozgatni. Az egyik lakás teljesen készen van, be is rendeztük. Itt egy nappali található, amelyet kiszolgálópult választ el a konyhától, van egy fürdőszoba zuhanyzóval és két kézmosóval, egy hálószoba, s egy másik, egyelőre tárolónak használt szoba. Ez a lakás 80 négyzetméteres, s egy 15 négyzetméteres terasszal egészül ki. A másik lakásban hatalmas fürdőszobát alakítottunk ki hidromasszázs sarokkáddal, a szemközti sarokba pedig szauna kerül. A maradék negyven négyzetméter dühöngő lesz, egy bárpultot terveztettem ide, s ehhez a lakáshoz is tartozik terasz, 25 négyzetméteres.


Péntek Károly (balról), Szabó Zoltán és a bútortervező, Lapat Károly a nemrég elkészült lakásban
Fotó: Katona Tibor

- A belsőépítészeti munkát általában úgy kezdjük, hogy családmodellt készítünk, de erre most nem volt szükség, mert Karcsit jól ismerem - említette Szabó Zoltán, a Zline Design Kft. ügyvezetője. - Felmértük a lakást, s amit szerettünk volna és tudtunk, azt módosítottuk építészeti szempontból. Látványtervet és bútorterveket készítettünk ezután - a bútorokat is egyedileg terveztük -, végül elvégeztük a kivitelezést.

Szabó Zoltán a konyha bemutatásával kezdte kalauzolásunkat. Semleges színeket használtak a helyiségben: a fal bézs, akárcsak a konyhabútor. A kiegészítők cseréjével így gyorsan megváltoztatható a konyha hangulata.

- A nappaliban és a konyhában is jó minőségű laminált parkettát raktunk le. Sokan idegenkednek a parketta konyhai használatától, de ha az elemei közé vízzáró réteget húzunk, nem lehet probléma vele, ugyanolyan jó, mint a járólap. A konyhabútor kialakításánál ügyeltünk az ergonómiai követelményekre: ha Karcsi bevásárol, először le tudja tenni a holmit az asztalra, onnét bepakol a hűtőbe és a kamraszekrénybe, s így tovább, minden konyhai műveletet elvégezhet a megfelelő sorrendben. A mikrohullámú sütőt szemmagasságba helyeztük, feljebb nem kerülhet, mert akkor balesetveszélyes kivenni belőle a forró ételt.


A különleges fürdő
Fotó: Katona Tibor

A konyhát és a nappalit elválasztó pult körül elfér 4-5 ember a bárszékeken. Ez a pult helyettesíti a konyhaasztalt és térelválasztó elemként funkcionál. A nappali bútorzatát az olvasósarkon kívül két kanapé és egy dohányzóasztal, valamint a tévéállvány alkotja, a hangulatot pedig a horvát hasított kővel burkolt fal és az álmennyezet határozza meg a képeken kívül. A hálószoba hasonlóan egyszerű, egy franciaágy, s szemben tévé található benne, a fürdő viszont különleges: fekete csempével és járólappal burkolt, a tekintetet a két fehér mosdó és a barokk, aranykeretes tükör vonzza.

- Ha a lakás stílusát kell meghatároznom, bajban vagyok, mert mostanában keverednek a stílusok. Mindenesetre egy fiatalos, elegáns és modern lakásról van szó, melyben a minimál jellegzetességei is felfedezhetők annyiban, hogy a lakás nincs agyonbútorozva, és egyszerű formákat használtunk a berendezésénél - összegezte Szabó Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!