Egyéb

2009.05.19. 02:26

Kapcsolatügyelet, a semleges terület

Zalaegerszeg (ag) - Tíz évvel ezelőtt kezdte meg működését a megyeszékhelyen a kapcsolatügyelet. A Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ szolgáltatását eddig több mint száz család vette igénybe.

MTI

Az első ügyeletet 1999. május 9-én tartották, erre emlékeztek az évfordulóján rendezett szakmai összejövetelükön, amelyen soproni, szombathelyi kollégák is részt vettek és képviseltette magát a gyámhivatal és a bíróság is.

- Ez a szolgáltatást a bíróság, illetve a gyámhivatal döntése alapján veszik igénybe válás után a családok, amikor máskülönben sérülne a gyermek joga, hogy mindkét szülőjével kapcsolatot tarthasson - fogalmazott az öt munkatárssal dolgozó ügyelet vezetője, Salamon Györgyi. - Itt azok a szülők találkozhatnak gyermekükkel, akiknél válás vagy az életközössége megszakadása után nem tudnak egymással megegyezni a gyermek és a külön élő szülő kapcsolattartásáról. Ezek a szülők ugyanis nem a megegyezést, a konszenzust keresik, hanem a vélt vagy valós sérelmek alapján akarnak egymás fölé kerekedni. Ehhez eszközként használják a gyerekeket.

Ezért a tevékenységünk tulajdonképpen konfliktuskezelés, idegen szóval mediáció, hiszen a szülők között létrejön a megállapodás arról, hogy a gyermekkel milyen módon találkozhatnak. Ebbe a körbe néha a nagyszülőket vagy a testvéreket is be kell vonni - említette Salamon Györgyi.

Tíz évvel ezelőtt az első alkalommal egyetlen családot fogadtak, esetükben háromnegyed év alatt rendeződött a kapcsolattartás, tehát nem volt tovább szükség a közreműködésünkre, emlékezett.

- Ugyanis nem az a cél, hogy szülő és gyermek nálunk találkozzon. Ez csak semleges terület, amit elfogadnak a felek, de benne rejlik a lehetőség is arra, hogy a kapcsolat újraépülhessen, azért, hogy a szülők a gyermek érdekében együttműködjenek - magyarázta.

S mekkora szükség van rájuk? Nos, előfordult, hogy a páros szombatonként kertvárosi irodájukban tartott ügyeleti nap egyikén harmincnál többen töltötték idejüket náluk. Általában hét-nyolc család tér be hozzájuk, szülők, testvérek, s alkalmanként nagyszülők. Az elmúlt nyolc esztendőben majd száz család fordult meg itt.

- Közel háromnegyedüknél elértük, hogy a korábbi konfliktusok elsimultak vagy legalábbis már nem akadályozzák a gyerek kapcsolattartását. Ugyanis a gyereknek joga van mindkét szülőjéhez - mondta.

Tapasztalataik szerint, ha a konfliktus elején kerülnek hozzájuk, akkor néhány alkalom után már nincs szükség a szolgálat segítségére. De a háborús állapotok kialakulása után, ahol már bírósági, gyámhatósági határozat igyekszik jobb belátásra bírni a szülőket, akár a gyermek nagykorúságáig is vendégei lesznek a kapcsolatügyeletnek.

- Ha nem lehet jobb belátásra bírni a szülőket, akkor mi csak a nyugodt körülményeket biztosítjuk, hogy a gyerekek minél kevésbé sérüljenek - ismerte el.

- A szolgáltatás indulását követően pár év alatt kezdték elfogadni közreműködésüket a szülők. Tény, nem szeretnek idejönni, de aki ezt nem a harc részének tekinti, hanem a gyermek érdekét tartja szem előtt, az megköszöni a segítségünket - mondta végezetül Salamon Györgyi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!