Út az űrbe

2022.06.21. 14:00

Dél-Korea saját gyártmányú hordozórakétát bocsátott fel

Szöul másodjára bocsátott fel hordozórakétát kedden. A teljes mértékben hazai gyártmányú KSLV-II, más néven Nuri nevű járművet sikeresen pályára állították.

A 200 tonnás rakétát az ország déli partvidékén fekvő Kohungból bocsátották fel.

Dél-Korea utat nyitott az űrbe

– üdvözölte a sikeres fellövést az ázsiai ország elnöke, Jun Szok Jol.

Li Dzsong Ho tudományos és technológiaügyi miniszter a kohungi kilövőállomáson adott sajtótájékoztatóján a Nuri elindítását a dél-koreai történelem rendkívül fontos pillanatának nevezte.

Dél-Korea utoljára októberben bocsátott fel ilyen rakétát, és bár a repülés során a hordozó elérte a 700 kilométeres magasságot, a műholdat nem sikerült a kijelölt pályára állítani.

A KSLV-program első fellövését 2009-ben jelentették be. A tesztet akkor orosz közreműködéssel hajtották végre, Szöul 2010 óta fejleszti a Nurit. A háromfokozatú rakétát folyékony üzemanyagú hajtóművek emelik a magasba.

A fejlesztés kulcsfontosságú eleme a dél-koreai űrprogramnak, amely egyebek között a 6G-hálózat kiépítését, kémműholdak fellövését is célul tűzte ki. Az ország űrkutatási hivatala azt közölte, hogy 2027-ig még legalább négy tesztkilövést terveznek.

Dél-Korea az Egyesült Államokkal is együttműködik műholdak fellövésében, és azt is reméli, hogy 2030-ra űrszondát juttat el a Holdra.

Borítóképünkön felbocsátják a KSLV-II-t, más néven Nurit

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!