Vörös bolygó

2021.09.03. 11:47

Sikeresen begyűjtötte az első kőzetmintát a marsjáró

Adam Stelzner, a marsjáró főmérnöke szerint „tökéletes kőzetmintát” sikerült begyűjteni.

Fotós: AFP

Begyűjtötte az első kőzetmintát a vörös bolygón az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Perseverance marsjárója az után, hogy a múlt hónapban az első mintavétele sikertelennek bizonyult.

" target="_blank" rel="noopener noreferrer">#SamplingMars update: first images show a sample in the tube after coring. But pics I took after an arm move are inconclusive due to poor lighting. I’m taking more photos in better light to confirm that we still have an intact core in the tube.

— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">September 2, 2021

„Soha nem voltam annál boldogabb, mint amikor megláttam egy lyukat egy kőben”

– írta Stelzner Twitter-üzenetében.

Múlt hónapban a Perseverance egy szokatlanul puha, porszerű talajréteget fúrt meg, és a minta szétporladt, vagy a töredékek eleve a furatban maradtak, illetve kihullottak a begyűjtéskor, így nem tudott semmit abba a gyűjtőcsőbe helyezni, amelyben majdan a Földre hozzák azt.

A marsjáró azóta mintegy 800 méter megtéve egy jobb mintavételi helyre vándorolt, ahol megpróbálta az újabb mintagyűjtést.

A misszió irányítói elemezték a marsjáró által küldött adatokat és felvételeket az előtt, hogy bejelentették a sikeres talajmintagyűjtést. A kutatási program 31 kőzetminta gyűjtését irányozza elő, ezek a tervek szerint néhány év múlva érkeznek vissza a Földre elemzésre.

A kutatás célja az ősi élet jeleinek, például megkövesedett mikrobák nyomainak kutatása a Mars földrajzának alaposabb megismerése céljából.

A marsjárót egy éve indították útjára Floridából.

A városi terepjáró méretű modul februárban szállt le a Marson, a Jezero-kráterben, amelyben a tudósok szerint 3,5 milliárd éve egy mély tó terült el, olyan környezettel, amely megteremthette a földönkívüli élet feltételeit.

Nincs jobb tájfotós, mint egy marsjáró. A kutatók eljátszottak a gondolattal, hogy milyen lenne, ha Perseverance a Google Fotók segítségével követné nyomon az elmúlt hat hónap Marson készített több mint 125 000 fényképét?

There’s no better landscape photographer than a Mars Rover. So here's a fun little thought experiment: What if " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@NASAPersevere used Google Photos to keep track of all 125,000+ pics it’s taken on Mars in the last six months? https://t.co/cF4YcCuBaj pic.twitter.com/OXMYLIKaxP

Borítóképünkön a Perseverance

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!