Csak a baj

2021.02.09. 06:00

Kiberbiztonsági kockázat az amerikai elnök szobabiciklije

Az elnök okos szobabiciklijéről cikkez az amerikai sajtó. A mikrofonnal és kamerával is felszerelt, hálózatra csatlakozó Peloton Bike+ bicikli jelenlegi formájában nem juthat be a Fehér Házba.

Forrás: Shutterstock

Noha Joe Biden 78 évesen a legidősebb amerikai elnök, fizikailag igencsak aktív. Otthonában egy kis konditermet rendezett be: súlyokat emel, van futópadja és kedveli az okos szobabiciklijét is.

Ezzel a szobabiciklivel lett a baj

A Peloton Bike+ szobabicikli kamerával, mikrofonnal, képernyővel felszerelt és az internetre kötött eszköz. A gyártó online edzésórákat tart, ahol a sportolók láthatják egymás teljesítményét, kommunikálhatnak másokkal. Részben tehát sporteszköz, részben viszont közösségi platform. Működése látható a videóban:

A politikus vélhetően a Fehér Házba is magával viszi edzőtermét, az okos szobabiciklivel együtt. Azonban ehhez a biztonsági szolgálatnak is lehet egy-két szava – hívja fel a figyelmet a G Data –, mivel

jelenlegi formájában az eszköz kiberbiztonsági kockázatot jelent.

Megoldás lehet, hogy miután annyi ingyen reklámot generált az ügy, vélhetően maga a gyártó készít egy speciálisan átalakított biciklit az elnöknek, amely megfelel majd a szigorú biztonsági követelményeknek.

Michelle Obama is szerette ezt az okosbiciklit, és állítólag a cég gyártott is neki egy módosított változatot. A sajtóértesüléseket azonban a Fehér Ház sajtóosztálya nem erősítette meg – valószínűleg biztonsági okokból.

Blackberry, iPad és iPhone a Fehér Házban

Barack Obama elnök volt az első amerikai államfő, aki ragaszkodott saját, jól bevált kommunikációs eszközéhez. 2009-ben az elnök a Blackberry-jét akarta, de ő volt az az államfő, aki az iPadet rendszeresítette elnöki használatra.

Donald Trump régi személyes iPhone-járól szerette felhívni régi barátait és ismerőseit, illetve arról twittelt. Több lehetőség közül is választhatott: a sajtójelentések szerint végül minden hónapban egy úgynevezett burner phone-t kapott, amelyet a használat után egyszerűen megsemmisítettek.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!