Érzelmi alapon

2020.07.09. 22:00

Kinek a hangjában bízunk meg és miért?

Milyen hangban bíznak a magyarok, ha okoseszközökről van szó? Inkább a nőkében.

Forrás: Shutterstock

A mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatás eredményei szerint a magyarok sokkal inkább kedvelik női hangot, amikor okoseszközöket- és okosszolgáltatásokat használnak. Az is kiderült a Kaspersky megbízásából készült vizsgálatból, hogy a magyar válaszadók általánosságban

a férfihangot csak akkor tartják megbízhatóbbnak, amikor vezető nélküli autóról van szó.

Habár úgy tűnik, más korcsoportokkal ellentétben a Baby Boomer generáció (1940-1959 között született) hitelesebbnek tartja az információt, ha egy férfi hangján hallja.

A hangalapú technológia nem újdonság, a navigációs rendszerek viszonylag hosszú ideje az életünk részét képezik. Térnyerésének köszönhetően azonban egyre többféle okoseszköz rendelkezik hangasszisztens funkcióval, ezek pedig nem csak egyre több feladatot képesek ellátni, de egyre valóságosabbak is.

A hangasszisztenssel, hangbottal való beszélgetés gyakran olyan, mintha valóságos emberrel beszélgetnénk, így nem csoda, hogy

ezen eszközöknél és szolgáltatásoknál nagyon fontos, hogy milyen hangon szól hozzánk.

A kutatás szerint a magyarok között messze a leggyakrabban használt hangalapú technológiával rendelkező rendszer a navigációs rendszer, a magyar válaszadóknak több mint fele (51%) használt az elmúlt egy évben navigációs rendszert vagy más hangutasítással rendelkező szolgáltatást.

Kevésbé elterjedt itthon azonban (7%) az okosotthonokban gyakran használt hangsegéd, mint amilyen az Amazon Echo vagy éppen a Google Assistant, de még az egyszerűbb okoseszközök, mint a telefonok vagy laptopok hangalapú digitális asszisztenseseit, így például Siri segítségét sem vesszük igénybe túl gyakran, a magyarok csupán 12%-a használta az elmúlt egy évben.

A digitalizáció elérte a telefonos ügyfélszolgálatokat is, amelyeknél mostanra szinte lehetetlen kikerülni, hogy hangbotokkal kerüljünk közvetlen kapcsolatba.

Fontos kérdés tehát, hogy kinek a hangját részesítjük előnyben, ha hangalapú technológiával találkozunk.

Ha navigációs rendszerekről van szó, a magyarok szívesebben hallják egy nő hangját, ám ha egy vezető nélküli autó hangjáról van szó, megbízhatóbbnak tartják, ha az autó egy férfi hangján szólal meg. Az otthoni hangsegéd esetében pedig kétszer annyian részesítik előnyben a női hangot (36%), mint a férfit (15%). A laptopok és okostelefonok hangasszisztenseinél is a női hangot (41%) kedvelik inkább a magyarok, és még nagyobb százalékban (51%) igaz ez, ha telefonos segélyvonalakról van szó.

Ugyanakkor a kutatás eredményei azt mutatják, hogy van egy jelentős csoport (29-43%), akiknek hang tekintetében nincs preferenciájuk vagy nem választottak.

Generációk tekintetében is érdekes eredmények születtek, ugyanis mind preferencia, mind megbízhatóság szempontjából a Baby Boomer generáció a férfihangot gyakrabban választotta a többi korcsoporthoz képest. A női hangot leginkább az X generáció és a férfiak csoportja preferálja.

„Az evolúciós hatások úgy formálták az agyunkat, hogy különösen érzékeny legyen az emberi hangokra. Ezért van például az, hogy tanuláshoz az instrumentális (csak hangszeres) zenét ajánlják. Az emberi hangra épülő (vagy azt alkalmazó) digitális megoldások érzelmi alapon is közelebb hozzák a technológiát, a női hang pedig megbízhatóságot és törődést sugall.” – mondta Damsa Andrei pszichológus.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!