Kiáradt a vasi múltkút

Zalaegerszeg - A szomszéd vármegye, Vas Életünk című, irodalmi, művészeti és kritikai lapja legutóbbi számának vezető interjúja a szombathelyi festő-restaurátor, Marosfalvi Antallal készült.

Arany Horváth Zsuzsa

... talán az a legfontosabb, hogy mások pusztuló műveit segítettem át a jövő számára... , mondja a 81 éves képzőművész, aki ezzel a restaurátori munkájára utal. Magáról, s a kezdetekről így vall: Édesapám figyelt föl arra, hogy a csendes véznaságot nem érdekli a rongylabda, inkább agyagot gyúr, rajzolgat. A művész autodidakta módon tanulta ki a restaurátor mesterséget, tevékenységére később figyelt fel a műemlékvédelem. Ő volt a Szombathelyi Képtár első függetlenített munkatársa 1984-ben. Egy év alatt 152 műtárgyat kellett kiállítható állapotba hoznia.


Az invenciózus beszélgetést Gál József készítette, s amikor azt kérdezte alanyától, mit tart az élete legfontosabb eredményének, a következő választ kapta: Hokusai, a világhírű japán festő erre még 89 éves korában sem tudott válaszolni. Szóval van még idő gondolkodni.

Az Alexa Károly által főszerkesztett vasi folyóirat legutóbbi számának versrovatát is bátran ajánlhatjuk, itt ugyanis többek között Sajó László Esti Kornél hátrahagyott éneke című szabadverse olvasható: ...kiáradt a múltkút ami vizet nem bírtam kimerni most mind ide zúdult... 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!