Az egykori jegyző miatt adósságrendezési eljárás indult Salomváron

Adósságrendezési eljárás indult a Zala megyei Salomváron a település önkormányzatának indítványára, miután a község nem tudja kifizetni a korábbi körjegyző bűncselekménye miatt kirótt mintegy 30 millió forintos kártérítést.

MTI

 Az MTI információját megerősítve Beznicza Árpád, a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője kedden közölte: a bíróság április végén, a helyi képviselő-testület kérésére rendelte el az adósságrendezést, az eljárás lefolytatására a TM-Line Zrt.-t jelölte ki.
   
Az adósságrendezési eljárás megindításáról a hitelezőket országos napilapokban megjelent hirdetésekben tájékoztatta az önkormányzat.
   
Árvay Sándor, Salomvár független polgármestere az MTI megkeresésére az előzményekről elmondta: a település korábbi jegyzője 2002-ben felhatalmazás nélkül kötött megbízási szerződést egy tervezővállalkozással. Ennek kapcsán a jegyzőt közokirat-hamisítás miatt jogerősen elítélték, de mint munkáltatót az önkormányzatot perelte be a vállalkozás, amelynek most mintegy 30 millió forint kártérítés jár, ezt azonban a település nem tudja kigazdálkodni.
   
A polgármester által bemutatott, a Győri Ítélőtáblán 2011 szeptemberében kelt jogerős ítélet szerint a jegyző idősek otthonának tervezési és engedélyeztetési feladataira kötött megállapodást a vállalkozással, csaknem 15 millió forintos nettó megbízási díjjal. A cég a terveket elkészítette, de az építkezés nem indulhatott el, mert a település nem nyert hozzá pályázati forrást.
   
A peres eljárás során a bíróságok megállapították, a körjegyzőnek nem volt meghatalmazása a testülettől arra, hogy szerződést kössön, hamis irattal megtévesztette a szerződő felet. A Zala Megyei Bíróság ennek kapcsán 2009-ben jogerősen el is ítélte a salomvári volt hivatalvezetőt közokirat-hamisítás bűntette miatt.
   
A Győri Ítélőtábla az önkormányzatot elmarasztaló ítélet indoklásában arra is kitért, hogy a jogellenes megtévesztő magatartás ellenére a munkáltató önkormányzat felel a jegyző által okozott kárért. Ezért - a már tíz éve számolt kamatokkal növelve - csaknem 30 millió forint kártérítést kell megfizetnie Salomvár önkormányzatának.
   
Árvay Sándor kifejtette: a követelés miatt januárban végrehajtási eljárás indult a település ellen, bár az önkormányzat nyilatkozott, hogy nincs pénze, likviditási gondokkal és forráshiánnyal küzd, de zárolták az önkormányzat számláját. Nem maradt más törvényes lehetőség a működés fenntartására, ezért kérték az adósságrendezési eljárás elindítását, amely feloldja a számla zárolását.
   
"Nyilván pénzünk ettől még nem lesz, csupán lélegzetvételnyi időt kaptunk" - fogalmazott a település vezetője, hozzáfűzve, hogy az elmúlt években a szűk keretek ellenére nem voltak gazdálkodási gondjaik. Tiszteletben tartják a bíróság ítéletét, még ha nem is értenek egyet az abban foglaltakkal, ugyanis nem értik, miként terjedhet odáig egy munkáltató felelőssége, hogy bűncselekmény miatt ekkora összegű kártérítésre kötelezzék.
   
Az évente nagyjából 120 millió forintos költségvetésből gazdálkodó település iskolát tart fent, óvodatársulás résztvevője és védőnői szolgálatot is működtet, amelyek jelentős pénzt visznek el. Az állami normatíva mintegy a felét fedezi a kötelező feladatok ellátásának, a többit a településnek kell kigazdálkodnia.
   
A polgármester elmondta azt is: a napokban elkészült az a kereset, amelyben az egykori körjegyzőtől követelik az önkormányzatra kirótt mintegy 30 millió forintos kártérítés megfizetését. A jogi eljárást azonban kissé nehézkesnek látja, mert tudomása szerint a csalásért is feljelentett egykori hivatalvezetőnek nincs állandó magyarországi lakcíme, és a nevéről minden vagyonát leíratta.
   
A tavaly decemberben polgármesterré választott Árvay Sándor nem titkolta, hogy éveken keresztül - nem kis részben a körjegyző megítélése miatt - eléggé megosztott volt a falu lakossága, gyakorlatilag két táborra szakadt a több mint 500 lakosú település. Az országban egyedüliként 2010 októberében csak itt nem tartottak önkormányzati választást, mert nem volt elég képviselőjelölt, a később megválasztott testület pedig a múlt év őszén lemondott, mert nem tudott együtt dolgozni az akkori polgármesterrel.
   
Pogacsics Milán, a TM-Line Zrt. pénzügyi gondnoka az MTI kérdése elmondta: az adósságrendezési eljárás keretében megkezdődött az önkormányzat gazdasági helyzetének felmérése, és az előírások szerint megalakult az öttagú adósságrendezési bizottság. Az önkormányzatnak 30 napon belül válságköltségvetést kell készítenie, s az eljárás idején csak a törvény által előírt kötelező feladatait láthatja el, tehát az óvoda és az iskola fenntartása vagy a védőnői szolgálat működtetése biztosított marad.
   
Mivel a vagyonfelmérés még csak az elején tart, egyelőre arra a kérdésre nem tudott választ adni, hogy az önkormányzat vagyona elegendő-e a 30 millió forintos kártérítési összeg kifizetésére. Várhatóan szakértő bevonására is szükség lesz, hogy megállapítsa, forgalomképesek-e az önkormányzat ingatlanjai.
   
A pénzügyi gondnok elmondta még: a válságköltségvetés készítésével egyidejűleg várják az esetleges további hitelezők jelentkezését. Erre 60 napon belül van lehetőségük, de a perbeli kártérítéshez hasonló jelentős követelésre nem számítanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!