Hét év után újból a színpadra lép Kató Balázs

A Laura című musicalben, a 2004-2005-ös évadban láthatta utoljára a zalai közönség, aztán hét év után búcsút vett a Hevesi Sándor Színháztól. Dolgozott kellékesként Budapesten, mosogatófiúként Londonban, idén azonban a Footloose című musicalben ismét színpadra lép Zalaegerszegen Kató Balázs.

Péter Gyöngyi

Játszhatott Egri Kati, Kulka János, Sinkó László mellett, testközelből figyelhette, miként rendez Ruszt József vagy éppen Bereményi Géza, mégis elköszönt a színháztól.

- Kaptam lehetőséget, ennek ellenére úgy éreztem, nem tudok fejlődni, tulajdonképpen saját magammal volt problémám. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, lépnem kellett - összegzett hét év távlatából Kató Balázs. Több színidirektor ajtaján kopogtatott akkoriban, de hiába. Aztán Csarmasz Róbert, aki korábban a Hevesi-színházban dolgozott díszítőként, majd a budapesti Örkény Színház kellékese lett, szólt a színművésznek, hogy a fővárosi teátrumban megürült egy állás.

- Odamentem, beálltam kellékesnek. Mindenáron színháznál szerettem volna elhelyezkedni, arra gondoltam, ha már bent vagyok, egyszerűbb dolgom lesz. Dömötör András rendezte Shakespeare Vízkeresztjét, abban kaptam is egy kis szerepet, illetve az előadást kísérő zenekarban doboltam, zongoráztam és énekeltem. Ezután volt egy beugrásom a Finito című darabba, ami Egerszegen A magyar zombi címen futott.

 Nagyobb feladatokat azonban nem tudtak számára felkínálni, amúgy is zűrzavaros időszak volt ez az életében, úgyhogy újabb, ezúttal még komolyabb lépésre szánta el magát: Londonban próbált szerencsét.

- Két barátom élt kint, kezdetben náluk laktam. Munkát kellett keresnem és angolul is csak kicsit beszéltem, bár azt hittem, elég lesz valamire, kiderült, hogy semmire - mesélte.

- Nyelviskolába jártam és mosogatófiúként kezdtem egy olasz étteremben. Tanulságos volt mindent az elejéről kezdeni úgy, hogy a hivatásom közelébe se kerültem. Itt azért már ismertek, ott pedig senki sem voltam. Naponta 8-10 órát mosogattam, volt időm gondolkodni... Akárcsak itthon, a színházban, úgy ott is végigmásztam a szamárlétrát. Nem volt egyszerű, főleg az elején, de az, hogy az ember a maga erejéből jut előre, hogy helytáll, nagyon jó érzés. Ha nagyon akarsz valamit és odateszed magad, ha van elég türelmed és elhivatottságod magaddal és a környezeteddel szemben, akkor annak előbb-utóbb meglesz a gyümölcse, legalábbis én ebben hiszek, eddig ez bejött. Három évet töltöttem kint és végül is egy Michelin-csillagos helyen a Temze-parton dolgoztam a koktélbár bartendereként. Ez volt az érem másik oldala: minden nap vasalt ingben, borotváltan kellett megjelennem.

A nehézségek ellenére nem érzi hiábavalónak az Angliában eltöltött időt:  - Úgy summáztam, hogy most többet tudok magamról, mint azelőtt és megtanultam angolul is - vont mérleget.

Magyarországon természetesen újra munkát keresett. Szerencsésen alakultak a dolgai, így egy meghallgatást követően múlt nyáron már forgathatott a Jóban rosszban című televíziós sorozatban.

Az egerszegi társulat, a kollégák munkáját távollétében is folyamatosan figyelemmel kísérte, amikor hazalátogatott Londonból, általában Zalaegerszeget is útba ejtette. Egy évvel ezelőtt, azt követően, hogy végleg visszatért Magyarországra, felkereste a színház direktorát, Besenczi Árpádot is azzal, ha akadna feladat, örömmel dolgozna újra a zalai megyeszékhelyen. Így került később a Footloose válogatására és, miután megfelelt a castingon, megkapta Bickle, Ren barátja szerepét.

- Szerencsére az igazgató elégedett a munkámmal - jegyezte meg Kató Balázs. - Kettős érzéssel érkeztem: furcsa volt, de jó. Hazajöttem, hiszen ez az anyaszínházam, de az eltelt hét évben sok minden megváltozott. Szóval ismeretlenül vagyok ismerős és ismerősként ismeretlen.

Az ajkai születésű fiatalembert több, mint tíz éve Magyarpolányban várják haza, odaköltözött a család. A színész jóvoltából egy művészeti fesztiválnak is otthont ad majd nyáron a gyönyörű sváb falu.

- Lesz színház, képzőművészet, komoly- és könnyűzene is - árulta el a színművész. - Mindig arra törekszem, hogy valami olyasmit hozzak létre, amitől az emberek jól érzik magukat, amivel adni tudok. Ez nem tudatos, de valahogy így vagyok "összerakva"...

Kató Balázs 1977-ben született. A Hevesi Sándor Színház Nádasdy Kálmán Színészképző Stúdiójában 1997-ben kezdte tanulmányait, 2000-től mint színész, 2003-tól színművészként játszott az egerszegi teátrumban. Sok más mellett játszott az Eurüdike, a Mirandolina, a Shakespeare királynője, a Fösvény, Az orlenas-i szűz, a Laura című előadásokban.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!