Hepatitisz C vírus miatt több amerikai hal meg, mint HIV-fertőzés miatt

Folyamatosan növekedett a hepatitisz C vírussal fertőzöttek száma az elmúlt években az Egyesült Államokban, részben azért, mert sokan nem tudnak fertőzöttségükről.

MTI/AP

Az 1999-2007-ig tartó időszakra vonatkozó összesítés szerint több amerikai hal meg a hepatitisz C vírussal való fertőződés következtében, mint HIV-fertőzés miatt.

Az Egyesült Államok járványügyi hatósága, a CDC elemzése kiemeli, hogy a legtöbb áldozat középkorú, a fertőzöttek kétharmada 1945 és 1965 között született, míg a halálesetek háromnegyede érinti ezt a korosztályt. A kutatók a szűrések megkezdését sürgetik, mert a vírust évtizedekig hordozhatja valaki úgy, hogy nem jut tudomására fertőzöttsége. Becsléseik szerint mintegy 3,2 millió amerikai szenved krónikus hepatitisz C fertőzésben, ám az érintettek legalább fele nem tud róla.

Világszerte 170 millió vírusfertőzött van, akiknek azzal kell szembenézniük, hogy egyre rosszabbodó májgyulladás vagy akár májrák alakulhat ki náluk. A hepatitisz C vírusfertőzés a májátültetések vezető oka.

A CDC kutatóinak tanulmánya szerint 2007-ben 15 ezer amerikai halt meg hepatitisz C vírussal való fertőzöttség miatt, ami minden korábbi évnél több áldozatot jelent. Ugyanebben az évben AIDS-ben például ennél jóval kevesebben, 13 ezren haltak meg.

Az elemzést az Annals of Internal Medicine című orvosi folyóiratban ismertetik részletesen a szerzők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!