Szabad-e bejönni ide betlehemmel?

Szabad-e bejönni ide betlehemmel? - hangzik a kérdés, és a házigazda, Kovács Ferencné válaszként szélesre tárja az ajtót. Hát persze, mindenki örül a jó kívánságokat hozó angyaloknak, pásztoroknak.

Kiss Anna

 

Még a hideg sem szegte kedvét a  Galagonya Citera csoport tagjainak, Kolarics Rebekának, Zsohár Krisztinának, Bedő Bálintnak, Horváth Patriknak és Iváncsevics Márknak, akik házról házra járva elevenítették fel a régi hagyományt Gellénházán.

 - Az a célunk, hogy ne merüljenek feledésbe a népszokások, ezek a gyerekek pontosan tudják, mit jelent a regölés, a luca, az újévköszöntés vagy éppen a betlehemezés  - mondta el Kulcsárné Csejtei Marianna, a csoport művészeti vezetője.  - Két csapatban, immár második napja járjuk a falut és a környező településeket, az emberek örülnek nekünk, meghatódnak, sokan  meglepődnek. Leginkább az idősek érzékenyülnek el a jelmezes gyerekek láttán. Sajnos  sok idős ember van, akikhez csak mi kopogtatunk be...

A vendéglátó, Kovács Ferencné is meghatódva mesélte: tavaly ilyenkor még az édesanyja is élt, és a gyerekekkel együtt énekelt.

- Az idősebbek gyakran énekelnek velünk, jól ismerik a betlehemes játék hagyományát  - meséli a kis csoport egyik lelkes angyala, Zsohár Krisztina.  - Sokan megvendégelnek minket süteménnyel  vagy szaloncukrot, gyümölcsöt kapunk. Azt mondják, máskor is jöjjünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!