Csináld magad! Kis karácsony, kis ajándék, kis kezünkkel

Rohanó világunkban az ünnepi készülődés közepette egyre többen döntenek úgy, hogy latba vetik kézügyességüket és maguk készítenek kedves, apró ajándékokat családtagjaiknak, barátaiknak, kollegáiknak. Nos, ha Önök is így döntöttek, íme néhány egyszerű ötlet.

Balog Eszter



Ünnepi fények

Hozzávalók:
- ragasztó/ragasztópisztoly
- üveg mécses tartó/gyertya tömb/pohár
- tetszés szerint termények díszítéshez, pot-pourri,  szalagok, gyöngy, kő, üveg
- mécses

A művelet felettébb egyszerű: vékony csík ragasztót húzunk körbe a tégelyen, s szépen ráillesztjük a terményeket. Díszítésnek voltaképpen bármi megfelel: hánccsal, szalaggal "beöltöztethetjük", díszíthetjük gubóval, fahéjdarabbal, kagylóval, kővel.

Akár a maradék hozzávalókat felhasználva is készíthetünk díszt. Egy vastag üvegpohárban mutatós lehet a felhalmozott termény, gyöngy. A tetejére mécsest illesztünk, a  pohár szélére egy angyalt ültetünk, s egy szalaggal átkötve tetszetős kis ajándékok kapunk.



Édes pillanatok - Készítsünk bonbont!


Kedves ajándék édesszájú barátainknak a bonbon, s elkészítése azoknak sem okoz bonyodalmat, akik nem jeleskedek a konyhában.

Hozzávalók:
- marcipánmassza (nem kell sok, 5-10 dkg elég)
- aszalt barack/aszalt szilva
- jófajta zalai barack- vagy szilvapálinka
- kb. 2 tábla tortabevonó
- kevés étolaj
- díszítéshez apró aszalványok, színes tortadara, mandula reszelék
- folpack

A szobahőmérsékletű marcipánpasszát ízlés szerinti, kb. fél cent pálinkával elkeverem bot mixerrel vagy villával. Az aszalt gyümölcsöt hegyes késsel „bevágjuk” kicsit, majd a kés hegyére tett marcipános masszával megtöltjük.
Egy lábasba vizet forralunk, egy fémedénybe belekockázzuk a csokit és kb. fél deci olajat öntünk bele.
A fémedényt feltesszük a forró vízre, s állandó kevergetés mellett megolvasztjuk a gőz felett.  Ha felolvadt, beleforgatjuk a marcipános aszalványokat. Ha szépen befedte, villával, fogpiszkálóval, hústűvel - kinek mi akad otthon - kivesszük, s folpackra tesszük. A tetejét ízlés szerint díszítjük. 
Ha a  csoki megkeményedett, süteményes papírra tehetjük, vagy csomagolhatjuk - természetesen csak az eredmény kóstolással történő ellenőrzése után...


Illatos zsák

Hozzávaló:
- ruha ajándékzsák
- pot-pourri
- esetleg karácsonyfa dísz

Talán a legegyszerűbben elkészíthető. Nem kell más, mint egy nagy adag pot-pourri, karácsonyi gömb és ruha tatyó, melytől ünnepi köntöst kap az illatos termény.





Hordható ajándék

Aki valamicskét is nagyobb kézügyességgel rendelkezik, készíthet hölgy ismerőseinek ékszert is. Az egyszerűbb változatokhoz nem kell sok tudás sem, de a bátrabbak próbálkozhatnak merészebb darabokkal is.

Hozzávalók:
- gyöngy, kagyló, fa - tetszés szerint
- különféle fülbevaló alapok
- karkötődrót/memóriadrót
- harapófogó (a karkötőhöz)
- kis fémkarika


A karkötő a legegyszerűbben kivitelezhető tétel: a memóriadrót végét behajtjuk, ráfűzzük a gyöngyöt, majd egy újabb hajtással lezárjuk és már kész is.
Fülbevalót többfélét is készíthetünk. A kagylót, kagylóbelsőt csak fel kell "karikáznunk", azt pedig a fülbevaló alapra akasztani. Ha gyöngyből készítjük, a karkötőhöz hasonlóan lezárjuk a drót végét (de kapható a gombostűhöz hasonló "lezárt" drót is), felfűzzük, s egy újabb zárás után akasztjuk az alapra. Aki nagyon belejön, bonyolultabb darabokba is belevághat.



Karácsonyi angyalka

Hozzávaló:
- fa
- tortaalátét
- sztaniolpapír/fonal (hajnak)
- színes ceruza
- ragasztó

Városban nehézkesebb a kivitelezés, hiszen egyrészt kell néhány fát szerezni, az egyik végét egyenesre, a másikat srégen vágni. Ez utóbbira rajzoljunk arcot (de nyomtathatunk is ki a netről, s azt csak rá kell ragasztani), a tortapapírból szárny-formát vágunk, a szaniolból/fonaból hajat készítünk, ezeket ráragasztjuk a fára. Aki akarja, tovább is öltöztetheti.


Textil karácsonyfa

Kellékek: (hobbiboltban beszerezhetőek)
- 1 hungarocell kúp
- 1 kis virágcserép
- rövid gombostűk
- karácsonyi mintás anyagok (lehet egyféléből, de a zöld-piros-fehér kombináció mutatósabb)
- 1 hurkapálca
- 1 oázis darabka
- kavics vagy műfű
- ragasztó

A karácsonyi mintás anyagokból 6x6 centis négyzeteket vágunk. Minden négyzetet átlósan félbehajtunk, majd az így létrejött háromszögeket is félbehajtjuk, s így kis háromszögeket kapunk. A munkát a hungarocell kúp alján kezdjük el: a háromszögeket a hosszabbik oldalukon rögzítjük egymás mellé (egy kicsit egymásra lógva), két sarkukban egy-egy darab gombostűvel, míg körbe nem érünk. A második sort úgy helyezzük el, hogy a háromszögek fedjék az előző sor gombostűit és alsó csúcsuk az alattuk levő kettő háromszög közé essen, hogy szép, szabályos íveket kapjunk. A kúp csúcsához közel már kevesebb háromszöget rendezzünk el egy-egy sorban. A kúp tetejét, illetve az elkészült karácsonyfát tetszőlegesen díszíthetjük gyöngyökkel, szalagokkal, masnikkal.

A kúp aljának közepébe mélyen beszúrunk egy hurkapálcát, végül ennél fogva a karácsonyfát egy kis virágcserépbe rögzítjük a beleragasztott oázis segítségével. Az oázist kavicsokkal vagy műfűvel takarhatjuk el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!