Templomszentelés két zalai településen is (képgalériával)

A megye két településén szenteltek templomot a hét végén. Egerszeg Zalabesenyői városrészében az újonnan épült katolikus, Zalaistvándon pedig a szépen helyreállított evangélikus templomban zajlott az ünnepség.

Horváth A. Attila

Mindkét helyszínen rengetegen érkeztek a szentelésre.

Zalabesenyőben mintegy 60 millió forintos beruházással, Stróber László apátplébános irányításával épült meg az új templom. Az anyagi forrást az egyházközség teremtette elő, illetve adományozók nyújtottak segítséget, a parkolót pedig az önkormányzat alakíttatta ki. A szombat délelőtti ünnepségen "csordultig" telt a Szent Anna-templom: a híveken túl szép számban érkeztek papok, valamint világi vezetők. Dr. Veres András szombathelyi megyés püspök szentelte fel a templomot,  a szentmisén részt vett dr. Konkoly István nyugalmazott püspök is. Az ünnepség kezdetén Veres András megáldotta a Szent Család tiszteletére öntött harangot.


- Növekedjék e közösség lelki templommá, és az oltár körül összegyűlve gyarapodjék az égi szeretetben - mondta a főpásztor.

Zalaistvánd 1786-ben épült, mostanra kívül-belül felújított evangélikus templomát Szemerei János püspök, a berendezési tárgyakat pedig Smidéliusz Zoltán esperes szentelte fel vasárnap délután. Mint Koczor György evangélikus lelkésztől megtudtuk, mintegy 39 millió forintba került a beruházás, aminek elindítását egy nyertes (26,7 millió forintos) MVH-pályázat tette lehetővé, és a gyülekezet is nyújtott támogatást. Tavaly augusztusban kezdődött a munka, egy év alatt szinte mindent kicseréltek, illetve felújítottak a Barabás Miklós-oltárképről híres templomban. Szigetelték, újravakolták és festették a falakat, kicserélrék a teljes tetőt, a villanyhálózatot, újak a járólapok, néhány pad kikerült a templomból a jobb helykihasználás miatt, az oltár pedig márványlapot kapott. A templom berendezése is megújult: rejtett lámpák gondoskodnak a megvilágításról, új szószék és keresztelőkút készült. Utoljára 1956-ban, majd 1983-ban újították fel az épületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!