Fémkeresős találkozó: föld feletti vakond-túra

Látni nem, ám hallani lehet, hogy a föld mit rejt a felszíne alatt. Efféle vakond-túrát tettek szombaton a Zalaköszvényesen 5. alkalommal megrendezett fémkeresős találkozó résztvevői.

Fincza Zsuzsa

A műszeres séták nyomán túrások is keletkeztek, ahol éppen csipogott a szerkezet. A program a település nevezetességeként ismert állatpark környezetében zajlott.

- Ezekkel a rendezvényekkel az a célunk, hogy a nyilvánosság elé tárjuk a hobbinkat, ami miatt sokak részéről sajnos rossz a mi megítélésünk - mondta a házigazda Tolnai István, akit a fémkeresős körökben Vakond néven ismernek.

- Ez nem tiltott tevékenység, s nem is engedély köteles. A találkozó ismeretterjesztésül is szolgál.

- Természetesen vannak törvények, szabályok, amiket be kell tartani - éppen ezért meghívtuk a természetvédelmi őrszolgálat, a rendőrség, a Magyar Honvédség tűzszerész alakulata és a régész szakma képviseletét, utóbbi körből sajnos még eddig egy alkalommal sem fogadták el a meghívásunkat - folytatta Tolnai István.

- A nemrég történt botfai robbanásos tragédia és az előidéző körülmények országot bejárt híre miatt is fontos, hogy a közvélemény ne általánosítson egy kirívó példa miatt.

- Mi a veszélyekre hívjuk fel a figyelmet, azokra a teendőkre, amik robbanószerkezet találása esetére vonatkoznak - így a tűzszerész Jansik Attila, százados. - Most harmadszor vagyunk itt. A fémkeresők balesetek megelőzésének is közreműködői, hiszen amerre járnak, ott segítik a terep megtisztítását a veszélyes háborús maradványoktól.
 
- Internetes kapcsolatok keltették fel az érdeklődésemet a fémkeresés iránt - említette a Debrecenből érkezett Erdei Elek. - Sok előtanulmányt folytattam e kutakodási lehetőségekről, ilyen találkozón először veszek részt.

A tesztpályán 90 tárgyat ástak el, ezek megtalálásában versengtek a résztvevők. Különféle kategóriájú kereső eszközöket próbáltak ki. A hangjelek egyre-másra azt is kirajzolják, hogy mit rejt a mély: vasat, vagy nemesebb fémet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!