Lőpor és rózsaszín füst Zalaegerszegen

Felszállt a füst a zalaegerszegi Kölcsey-gimnázium udvarán csütörtökön. A diákok azonban nem pápát választottak, hanem a jód és az alumínium színes füstöt eredményező reakcióját mutatták be.

Kiss Anna

2011 a kémia nemzetközi éve, így hát Szűcs Klára tanárnő vezetésével a diákok: Balogh Antonella, Offner Balázs, Kalcsár Vanessza, Vaski Júlia és Jakabfi Katalin látványos kísérletekkel szórakoztatták az iskola tanulóit. Egyebek mellett volt lőporkísérlet, lángfestés, valamint ezüsttükör reakció. A tanárnő szerint a tantárgyra ráfér a népszerűsítés.

– A kémia néha kicsit szagos, néha kicsit füstös, ám nagyon élvezetes tud lenni, főleg ha az elméletet átültetjük a gyakorlatba. Ezek a kísérletek a tantermekbe kivitelezhetetlenek, így hát kihoztuk őket a szabadba. Azok a gyerekek mutatják be őket, akik szeretik a kémiát és versenyekre is járnak – a tanárnő hangsúlyozza, nélkülük nem lehetne ilyen délutánokat megszervezni. Mosolyogva hozzáteszi: – Előre megmondtam nekik, ha valami nem sikerül, azt fogják a légköri viszonyokra.


A szél ugyanis makacsul kitart, ám a diákok elszántabbak. Az egyik fiatal, Offner Balázs lőporkísérlete osztatlan sikert arat, a diákok az első szolid pukkanással nem elégedettek, ráadást követelnek a „mutatványból”.

Fokozzuk a hatást, rezegjenek csak azok az ablakok – buzdítja mosolyogva diákjait Szűcs Klára tanárnő.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!