Kutyakiállítás Zalalövőn: a bernáthegyitől a kínai kopaszig

Zalalövő mindeddig nem szerepelt a kutyások térképén, most remélhetőleg felkerül oda - összegzett a szombati CAC kutyakiállítás kapcsán Tátrai Péter vezető bíró.

Magyar Hajnalka

A település sportpályája ideális helyszínnek bizonyult a magyar, szlovén és osztrák városok  régiós együttműködésében (City Cooperation) zajló programhoz.

- Ez az első kutyakiállítás a városban, reméljük gyökeret ereszt, akadnak helyi nevezőink is   -  bizakodik Pintér Antal, az egyik szervező, a Zalalövő és környéke üdvét szolgáló alapítvány elnöke.

A rendezvény szakmai fonalát a Canissa Canis Club tartja kézben. A zalaszentgyörgyi elnöktől, Horváth Józseftől megtudjuk: közel kétszáz nevezés érkezett, a fajták száma pedig meghaladja a kilencvenet...

A változatosságra tehát nem lehet panasz,  a bernáthegyitől az afgán agáron át a kínai kopasz kutyáig  terjed a kínálat, akárha egy kutyalexikont pörgetne az ember. Sok német juhász nevezett, s szerencsére a magyar fajták sem hiányoznak.

- A viszonylag ritka erdélyi kopóból ma hármat is láthattunk -  újságolja Tátrai Péter vezető bíró, aki Zalaegerszegről érkezett.

- Sajnos a magyar agárról - és a mudiról - ugyancsak elmondható, hogy veszélyeztetetté válhat, ha nem karoljuk fel a fajta népszerűsítését. Nem igazán üzlet ma magyar fajtákat tenyészteni, a mudi például a határokon túl jóval népszerűbb, mint idehaza. Szerencsére azért akadnak elhivatott tenyésztők, akik nem csak azt nézik, hogy mennyiért lehet eladni a kölyköket. A kuvasz állomány ugyancsak töredéke az ötven évvel ezelőttinek, de azért ma láthattunk  néhány szép példányt...

Például Zalamindszent Őre Álmost, aki kiváló minősítést kapott. A 13 hónapos ifjú kuvaszfiú  gazdája a helybéli Gödörházi Norbert, aki édesapja nyomdokain jár.

- Édesapám sok kuvaszt tartott, de  nem voltak fajtatiszták. Aztán arra gondoltunk, hogy a törzskönyvezettek is éppen  ugyanannyit esznek, s három éve vásároltunk egy szép szukát. Az ő fiát hoztuk most, még csak szokja a légkört, a mozgásán  bőven akad csiszolni való. De nem késtünk le semmiről, amúgy is azt vallom, hogy 14-15 hónapos korukig jobb, ha csak a jellemük fejlődik. Utána jöhet az igazi tanulás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!