Doni tragédia: Nem feledni, emlékezni kell!

A 2. magyar hadsereg Don-kanyarnál történt katasztrófájára emlékeztek vasárnap Keszthelyen.

Sámel József

A szentmisét követően a Várkertben tartották a megemlékezést. A Himnusz hangjai után a 68 évvel ezelőtti eseményeket Kardos G. József tanár idézte fel, aki beszédét úgy kezdte: Nem a feledésben van az orvosság, hanem az emlékezésben. 

E Babits idézet jegyében történelmi áttekintést adott a második világháború magyarság számára tragikus eseményről. Felidézte az embertelen körülményeket, a harcokat, s a szenvedéseket, melyek következtében, 1943 januárjában gyakorlatilag teljesen felmorzsolódott, megsemmisült a Jány Gusztáv által irányított 2. magyar honvéd hadsereg.

 

Amellett, hogy legtöbben a harcokban vesztették életüket, a megfelelő felszerelés, utánpótlás híján rengetegen megfagytak az orosz télben, s sok ezren hadifogságba estek, megsebesültek. A vérveszteséget számba véve elmondta, hogy a 204 ezer fős hadseregből összesen mintegy 120 ezer katona soha nem tért haza, Magyarországra. A magyar történelem igazi tragédiája volt ez - mondta.

A megemlékezés végén a város vezetői, illetve a jelenlévők megkoszorúzták a II. világháborús emlékművet.

 További képek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!