Vigyázat! Szerződést csak írásban kössön!

Szerződést csak írásban kössünk, különben meglepetések érhetnek minket. Ezt a tanulságot is levonhatjuk abból az esetből, amelyet olvasónk, Szabó Károlyné osztott meg velünk.

MTI

- A Digi Kft-vel kötöttem szerződést. Ők kerestek meg telefonon az ajánlatukkal - kezdte a pölöskei asszony.  Azt ígérték, hogy ingyen beszerelik a rendszert és mivel kedvező tarifájú alapszolgáltatást ígértek hozzá, hát májusban belevágtam. Az ingyen végül 2400 forint lett, de nem reklamáltam. Egy hónappal ezelőtt, július elején hívott az üzletkötőjük és újabb szolgáltatási csomagot kínált havi kétezer forintért. Nem volt rá szükségem, nemet mondtam. Pár nappal később újra próbálkoztak, akkor a férjem vette el a telefont, ő elfogadta az ajánlatot. Nem értem, hogy ez miként fordulhatott elő, ha én vagyok a szerződő fél, miért kötnek mással megállapodást. Már ki is küldték az emelt díjról a csekket, amit nem hajlandók jóváírni, hiába reklamáltam -  mesélte.
 
Nos, a problémával megkerestük a fogyasztóvédelmi felügyelőség jogászát. Dr. Németh Gyöngyi gyakori esetként jellemezt azt, ami Szabónéval történt.
- Szerződést lehet írásban, szóban és ráutaló magatartással is megkötni, ez esetben telefonon keresztül történt - kezdte. - A szolgáltató erről hangfelvételt készít. Ezzel bizonyítani lehet, hogy milyen megállapodás született a felek között. Gyakran szoktak arra hivatkozni a panaszosok, hogy nem a szerződő féllel, az előfizetővel kötik az újabb megállapodást, ezért nem tekintik érvényesnek. A szerződésekkel kapcsolatos vitákat jogi úton lehet rendezni, de a bírói gyakorlat az előbbi hivatkozást nem szokta elfogadni. Egy háztartásban, vagyonközösségben élő felnőtt személyek, házastársak esetében ugyanis úgy tekintik, hogy érvényes megállapodás jön létre a nyilatkozatukkal. Függetlenül attól, ki a szolgáltatás előfizetője - magyarázta.
-  Legcélszerűbb tehát, ha üzletkötő hív fel minket, akkor kérjünk írásos tájékoztatót és annak alapján döntsünk. Különösen, ha bizonytalanok vagyunk az ajánlatot illetően vagy épp mást is be kell vonni a döntésbe.
 
Szabó Károlyné ezek után ajánlott levélben mondta fel a plusz szolgáltatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!