Fórum a cigányságról: Choli Daróczi József is vendége volt a találkozónak

A cigányság helyzetéről, jövőjéről szóló fórumot rendezett szombaton a zalaszántói művelődési házban a kisebbségi önkormányzat, meghívott vendégek körében.

Horányi Árpád

A találkozó résztvevőit Farkas Lajos polgármester, a szervezők részéről Aradi Norbertné, a CKÖ elnöke köszöntötte. A kisebbségi önkormányzat a program szervezéséhez a Zala Megyei Közgyűlés hivatalától kapott 50 ezer forintnyi támogatást.  

A vendégül hívott Choli Daróczi József, író-költő, a cigány értelmiség egyik kiemelkedő alakja arról beszélt, hogy a kisebbségek helyzetét egymással összehasonlítva lehet vizsgálni. Hangsúlyozta: a kisebbségi kérdés nem a kisebbségek kérdése, hanem a társadalomé. A kérdés ugyanakkor fájó a cigányoknak. Magyarország cigányai a magyar föld szülöttjei, neveltjei, akik részei a magyarságnak, de annak részesei is szeretnének lenni.

A Baranya megyei Szebényből érkezett 20 éves Gurbács Gábor, a mai cigány ifjúság felemelkedési lehetőségeit példázta. A fiatalember a pécsi Gandhi Gimnázium elvégzése után ma az USA-ban tanul, a bostoni Harvard egyetem hallgatója. A fáklyák arra világítottak, hogy a viszonyok az iskolapadokban egyenlítődhetnek ki.

 


 

Ezek is érdekelhetik