Kizárnák a választásokról a Karadzicot kitüntető pártot Boszniában

A boszniai muzulmánok legerősebb pártja azt követelte kedden, hogy ne indulhasson az októberi boszniai parlamenti választásokon az a szerb párt, amely kitüntette egykori alapítóját, a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzicot.

MTI

A Demokratikus Cselekvés Pártja (SDA) "arrogáns provokációnak" és "sértésnek" nevezte, hogy a Szerb Demokrata Párt (SDS) a hét végén, alapításának 20. évfordulóján kitüntetést adományozott a szervezet két alapítójának, a hágai Nemzetközi Törvényszék fogdájában ülő Karadzicnak és a 2006-ban Hágában emberiesség elleni bűntettek - nem szerbek elűzése - miatt 20 év szabadságvesztésre ítélt Momcilo Krajisniknak.
   
A bosnyák SDA szerint a szerb párt a kitüntetésekkel megsértette a 90-es években, a boszniai háborúban elkövetett bűntettek és népirtás áldozatainak emlékét. A párt ezért követelte a választási bizottságtól, hogy zárja ki az SDS-t az október elején esedékes boszniai parlamenti választásokról.
   
Az SDS - amely második legerősebb párt a boszniai Szerb Köztársaságban - a srebrenicai mészárlás 15. évfordulójának előestéjén adományozott kitüntetést távollétében két alapító tagjának, akik közül Karadzicot a vád szerint felelősség terheli a 8 ezer, jórészt boszniai muzulmán férfi és fiú 1995. júliusi legyilkolásáért. Karadzic nevében a felesége, a büntetését egy nagy-britanniai börtönben töltő Krajisnik helyett a fivére vette át a kitüntetést szombat este Banja Lukában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!