Gyümölcsdézsmáló hajnali látogató a ribizlibokorban - Biokertészet hókuszpókusz nélkül

Kipp-kopp, kipp-kopp, riccs-reccs, krrrrrrrr - hallatszik a télikert felől. Nem vagyok egy ijedős fajta, de kissé aggódva kémlelem a fura zaj eredetét.

Fincza Zsuzsa

 

Tetőzik a befőzési szezon.

A szóban forgó meggy szedésével egy kicsit megkéstünk, az idő szűkére fogom, de az az igazság, hogy sajnáltuk megszüntetni a jó kis kerti desszertezés lehetőségét. A túlérett gyümölcsből már nem lesz kompót, de két hétig mindennap többször is megtömtük a bendőnket a fáról szedett vitaminban gazdag csonthéjassal. A két-három éves fák is megmutatták már, milyen terméssel kápráztatnak majd el bennünket, de a két tízéves öreg bőséggel ellátott bennünket, még így, a maradékból is lett néhány üveg lekvár és szörp. Bár a madarak nap mint nap versenyt reggeliztek velünk, mégis hagytunk nekik pár szemet a fa tetején. Ha majd bekebelezték az utolsó szemet is, visszametszem az első hajtásig a termővesszőket, mert egyébként megnyúlnak, befelé felkopaszodnak - így keletkeznek a tipikusan ostorforma gallyak. Megfiatalítva viszont jövőre is ontják majd a gyümölcsöt.

 


A málnának kimondottan kedvezett az időjárás. E bogyós zöméből szörp készül, üvegbe zárva a fekete ribiszkével együtt már a kamra polcait ékesíti. Számos szörprecept ismert, mindenki a sajátjára esküszik, akad, aki tűző napon érlelgeti, más főzi, én a legegyszerűbb módot választottam.

A kiválogatott, megmosott, lecsöpögtetett egészséges málnaszemeket az erre a célra rendszeresített nagy műagyag vödörben szétnyomkodom, citromsavval összekeverem, vízzel felengedem és tartósítószert keverek bele. Nem használok túl sok vizet - egy kiló gyümölcshöz fél litert -, ehhez fél kávéskanál tartósítószert teszek. Két-három nap után tiszta, kizárólag erre rendszeresített konyharuhával kibélelt szűrőn lecsepegtetem, üvegbe töltöm, a kétrétegű celofán közé is teszek tartósítószert, a legtöbbször szalicilt. Igazi különlegesség a málnazselé, kicsit macerás munka, úgy kell átpasszírozni a gyümölcsöt, hogy a lehető legkevesebb mag maradjon benne. A továbbiakban a boltban kapható dzsemfix receptjét követem.

A málna még terem egy darabig, de mindig kevesebbet, s majd ha az utolsó szemeket is lecsipegettük róla, a talaj felett közvetlenül visszavágom a letermett vesszőket.

A kiválogatott, megmosott, lecsöpögtetett egészséges málnaszemeket az erre a célra rendszeresített nagy műagyag vödörben szétnyomkodom, citromsavval összekeverem, vízzel felengedem és tartósítószert keverek bele. Nem használok túl sok vizet - egy kiló gyümölcshöz fél litert -, ehhez fél kávéskanál tartósítószert teszek. Két-három nap után tiszta, kizárólag erre rendszeresített konyharuhával kibélelt szűrőn lecsepegtetem, üvegbe töltöm, a kétrétegű celofán közé is teszek tartósítószert, a legtöbbször szalicilt. Igazi különlegesség a málnazselé, kicsit macerás munka, úgy kell átpasszírozni a gyümölcsöt, hogy a lehető legkevesebb mag maradjon benne. A továbbiakban a boltban kapható dzsemfix receptjét követem.

A málna még terem egy darabig, de mindig kevesebbet, s majd ha az utolsó szemeket is lecsipegettük róla, a talaj felett közvetlenül visszavágom a letermett vesszőket.

A kiválogatott, megmosott, lecsöpögtetett egészséges málnaszemeket az erre a célra rendszeresített nagy műagyag vödörben szétnyomkodom, citromsavval összekeverem, vízzel felengedem és tartósítószert keverek bele. Nem használok túl sok vizet - egy kiló gyümölcshöz fél litert -, ehhez fél kávéskanál tartósítószert teszek. Két-három nap után tiszta, kizárólag erre rendszeresített konyharuhával kibélelt szűrőn lecsepegtetem, üvegbe töltöm, a kétrétegű celofán közé is teszek tartósítószert, a legtöbbször szalicilt. Igazi különlegesség a málnazselé, kicsit macerás munka, úgy kell átpasszírozni a gyümölcsöt, hogy a lehető legkevesebb mag maradjon benne. A továbbiakban a boltban kapható dzsemfix receptjét követem.

A málna még terem egy darabig, de mindig kevesebbet, s majd ha az utolsó szemeket is lecsipegettük róla, a talaj felett közvetlenül visszavágom a letermett vesszőket.

A málna még terem egy darabig, de mindig kevesebbet, s majd ha az utolsó szemeket is lecsipegettük róla, a talaj felett közvetlenül visszavágom a letermett vesszőket.

A málna még terem egy darabig, de mindig kevesebbet, s majd ha az utolsó szemeket is lecsipegettük róla, a talaj felett közvetlenül visszavágom a letermett vesszőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!