15 perccel lerövidül a vonulási idő! Felavatták a Zalakarosi Tűzőrséget

Szent Flórián napi tábori szentmisével vette kezdetét kedden a megyei tűzoltó nap, melynek keretében felavatták az önkormányzati forrásból létrehozott Zalakarosi Tűzőrséget.

zaol.hu

A karosi tűzőrség beindítása régi álom volt, hiszen már a tűzoltószertár négy évvel ezelőtti megépítésénél is felvetődött egy állandó jellegű készenléti szolgálatot ellátó hivatásos tűzoltóság létrehozásának gondolata. 

Az önkormányzat aztán felépítette a laktanyát is, s mint Szirtes Lajos polgármester köszöntőjéből kiderült: a két ütemben megvalósult beruházásokra több mint 100 millió forint saját forrást biztosítva hozta létre az 520 négyzetméteres komplexumot. A kanizsai önkormányzattal és tűzoltó parancsnoksággal kötött megállapodás értelmében így már négy hivatásos tűzoltó 24 órában ad szolgálatot. Ezzel pedig - mint Egry Gyula kanizsai tűzoltóparancsnok kiemelte - mintegy 15 perccel lerövidül a vonulási idő. Ez pedig fontos, hiszen Zalakaroson 2009-ben közel 150 tűzeset és műszaki mentés volt.


A tűzőrs felszereltségéről Egry Gyula elmondta, hogy két középkategóriás gépjárműfecskendő - ebből egyik az önkéntes tűzoltó egyesületé - és egy teherszállításra és erdőtüzes beavatkozásra alkalmas rohamteherautó áll rendelkezésre. A 250 négyzetméteres szertár felépítése 80 millió forintba került. A második ütemben 46 millió forintot fordítottak a tűzoltólaktanya épületére, amely megfelelő helyet biztosít a hat készenléti szolgálatos tűzoltó elhelyezésére, továbbképzésére és az önkéntes tűzoltó egyesület számára

Wéber Antal tűzoltó ezredes és Cseresnyés Péter kanizsai alpolgármestere egyaránt a térségben élők biztonságérzetének növelését hangsúlyozta, melynek érdekében példásan összefogott a két város.  


Az ünnepségen kitüntetések és előléptetések átadására is sor került: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltó őrnaggyá léptette elő Hunyadi Károly Attilát, századossá Héder Csabát, főhadnaggyá Bajsz Andrást, főmunkatársi címet Tuboly János, dicséretet és jutalmat Tajti Béla kapott, a Magyar Tűzoltó Szövetségtől a söjtöri önkéntesek parancsnoka, Száraz István kapta a Széchenyi Ödön emlékplakettet, a megyei szövetség jutalmát Szirtes Lajos és Senkó Zoltán ny. tűzoltó ezredes vehette át.

Elhangzott: a pásztói országos tűzoltó napon Németh István kanizsai tűzoltó őrnagyot jutalomban részesítette az önkormányzati miniszter, az egerszegi Fejes József ny. tűzoltó őrnagyot pedig soron kívül előléptette tűzoltó alezredessé. A Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetsége elnökétől Egri Gyula alezredes és a keszthelyi parancsnok, Laczikó Károly alezredes vehetett át érdemérmet. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!