Pomogáts: A kormányzat figyelmen kívül hagyja a Kossuth-díj bizottság javaslatait

Pomogáts Béla nem kíván részt venni a továbbiakban az Állami Kossuth-díj Bizottság munkájában, mert a kormányzat figyelmen kívül hagyja a testület javaslatait; az író ezt az Élet és Irodalom hetilap pénteken utcára került számában jelentette be.

MTI

 A Magyar Írószövetség egykori elnöke öt éve tagja a bizottságnak, a második ciklusából hátra lévő egy esztendőt azonban már nem kívánja kitölteni.
   
"A második ciklusban vagyok tagja az Állami Kossuth-díj Bizottság szakmai testületének. Az elmúlt években több alkalommal tapasztaltam (tapasztalhattuk), hogy a kormányzati döntés figyelmen kívül hagyta a bizottság javaslatait, ezzel a bizottságot pusztán a központi akarat paravánjának szerepére kárhoztatta. Nincs semmi kifogásom a díjazottak személye ellen, azonban ilyen körülmények között nem látom értelmét annak, hogy a bizottság tagja maradjak: megbízatásomat ezennel visszaadom" - fogalmazott nyilatkozatában Pomogáts Béla.
   
Az MTI megkeresésére az író nem kívánt további részleteket elárulni visszalépésének okairól, azt azonban elmondta, hogy az egész hazai állami díjazási rendszert korszerűtlennek tartja, és annak francia vagy német mintára történő megújítását tartaná szükségesnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!