30 millióból újítanák fel a nagykanizsai zsinagógát - A polgármester szerint pénzpocsékolás

Harminc millió forintot különített el költségvetésében a nagykanizsai közgyűlés a zsinagóga épületének felújítására. A polgármester szerint azonban legalább 1,5-2 milliárdot kellene az épületre költeni.

zaol.hu

Az 1821-ben felavatott klasszicista stílusú zsinagóga az önkormányzat tulajdonában van, kezelője a Nagykanizsai Zsidó Hitközség. Mivel az épületen komoly, átfogó felújítás régóta nem történt, az mára rendkívül rossz állapotba került. Az elmúlt időszakban ugyan az önkormányzat többször is megpróbált pályázati úton pénzt szerezni a rekonstrukcióhoz, de nem járt sikerrel. Az előző önkormányzati ciklusban saját forrásból tetőfelújításra került sor, s részben az ereszcsatornát is kicserélték.


Az idei büdzsében 30 millió forintot különített el a közgyűlés a felújítás folytatásához. Az elképzelések szerint ennyi pénzből az épület saválló lemezzel történő utólagos falszigetelésére kerülhet sor. Úgy tudjuk, a kiviteli terv, s az ehhez tartozó költségbecslés  a jövő hétre elkészül, s a munkát a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően kiadhatják.


Marton István polgármester azonban a zsinagóga hosszú évek óta tartó mostoha sorsával kapcsolatos kérdésünkre azt mondta: értelmetlen pénzpocsékolás a beruházás, mert ha valóban fel szeretnék újítani az épületet, akkor ahhoz legalább 1,5-2 milliárd forintra lenne szükség. Ez pedig jelen állás szerint csak és kizárólag pályázat révén teremthető elő. Az tagadhatatlan jelezte  , hogy a hitközségnek nagy szüksége van a pénzre, hiszen például az izraelita temetőben is lenne feladat, de a mostanihoz hasonló,  ahogy fogalmazott lelkiismeretnyugtató intézkedéseket nem tartja helyénvalónak.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!