H1N1: már négyen vannak lélegeztetőgépen Zalában (frissítve)

A megyei kórházban egy, a nagykanizsaiban pedig három beteget ápolnak gépi lélegeztetés mellett intenzív osztályon az influenza okozta szövődmények miatt. A kanizsaiak állapota életveszélyes, az egerszegié is súlyos, de a korábbi kritikus helyzethez képest javuló. Kismama nincs köztük.

Horányi Árpád

Ezentúl az influenza osztállyá átminősített fertőzőn további hat beteget kezelnek egyértelműen H1N1 tünetekkel a Zala Megyei Kórházban. Közülük többen súlyos tüdőgyulladásos szövődménnyel küzdenek - tudjuk meg dr. Ribiczey Páltól, az infektológiai osztály vezetőjétől.

- Ha típusosak a  tünetek,  nem vizsgáltatjuk be minden esetben a vírust, hiszen nagyon valószínű, hogy a világjárványt okozó H1N1 a felelős a kórért - mondja. - Tüdőgyulladás a leggyakoribb szövődmény, ami kétféle lehet. A könnyebb esetben bakteriális ráfertőződés okozza a bajt. Ennél súlyosabb, ha maga az influenza vírus támadja meg a tüdőt, ekkor alakul ki az úgynevezett vérzéses tüdőgyulladás. Pillanatnyilag is fekszik e kórképpel egy betegünk az intenzív osztályon,  súlyos állapotban. Még a múlt héten került be  kétoldali tüdőgyulladással, de relatíve jó állapotban, ám a kezelés ellenére rosszabbodott az állapota, légszomj alakult ki, gépi lélegeztetés vált szükségessé.


- Milyen korcsoportból kerülnek ki a betegeik?
 
- Viszonylag fiatalok, középkorúak, s döntő többségüknek semmi baja nem volt korábban - feleli dr. Ribiczey Pál. -  Emlékezetes, az influenza első zalai halálos áldozata is 24 éves volt.
 
- Hányan kerültek kórházba e kórral?
 
- Három hete kezdtek érkezni a páciensek, mindennap felveszünk egyet-kettőt.  Fiatal kismama is akadt köztük, a napokban engedtük haza, ő szerencsére rendbejött.

Elmondja, a H1N1 nem olyan, mint a szezonális influenza, ami néhány nap alatt lezajlik, s az esetek többségében nem okoz szövődményt. A mostani pandémia, amellett, hogy a fiatalokat támadja, a kezelés ellenére is képes elhatalmasodni.


- Az antivirális gyógyszernek  igazából akkor van hatása, ha a fertőződés kezdetén  elkezdik a szedését. Erre nincs mindig mód. A nemzetközi tapaszalatok is  azt mutatják, ha már eltelik 24-48 óra a kezelés megkezdéséig, sajnos agresszívebbé válik a vírus. Ilyenkor is adjuk a gyógyszert, akár emelt dózisban,  de már óhatatlanul veszít a hatékonyságából. Azt kell mondjam, hogy akit úgy igazán elkap az influenza okozta tüdőgyulladás, leginkább a szerencsében és a saját szervezete védekezőképességében bízhat. Az antibiotikumok és az antivirális szerek ezen esetekben majdhogynem hatástalanok, a kezelés ellenére romlik a páciens állapota. Marad a gépi lélegeztetés és a várakozás, hogy túléli-e... Az országban előfordult tragédiák is ezt az ijesztő tapasztalatot igazolják.

- Volt oltott a betegeik között?

- Egyetlen esetben, de ő csak néhány nappal korábban  kapta meg az oltást, tehát nem alakulhatott ki a védettsége.

- Az oltatlanok egyik leggyakoribb érve: én nem szoktam influenzás lenni...

A szakember erre úgy reagál, de evvel a vírussal még nem is találkozott. Természetesen ő maga, s az osztályon dolgozók döntő többsége is beoltatta magát, hiszen ők első kézből szereznek tapasztalatot a vírus veszélyességéről. Találkozni olyan megjegyzéssel is, minek oltassam be magam, hiszen a vírus már úgyis mutálódott. Apróbb változások valóban történhettek a szerkezetében, ám ezek nem érik el azt a szintet, ami  hatástalanítaná az oltás  nyújtotta védelmet.


A vírus mutálódásához  legalább fél  egy év szükséges. Az persze tény, hogy az oltás is csak 70-80 százalékos védettséget nyújt. De hát ez is jókora előny, s amennyiben a fennmaradó 20-30 százalékhoz tartoznánk, akkor is jóval enyhébb lefolyású betegségre számíthatunk. A magyar védőoltás, éppen azért, mert a teljes vírusból készült, jóval erősebb ellenanyag képződést vált ki a szervezetben, mint a hasított vírusból előállított. Azt is hangsúlyozni kell, hogy a vakcina elölt vírusból készül, ami nem képes szaporodni a szervezetben.

- A  napokban kemény fagyokra számíthatunk. A hideg megállíthatja a járványt?

- Átmenetileg lelassíthatja. De amint enyhül az idő, biztosan visszajön, hiszen világjárvánnyal van dolgunk.

A járvány miatt a múlt héten kiürítették az infektológiai osztályt, tehát a közvetlenül nem fertőző pácienseket a betegségük szerinti osztályokon helyezték  el, így biztosítva helyet  az influenzásoknak.  A gyerekek elkülönítését is meg tudják oldani, az új pavilonban ugyanis  jól szeparálhatók a kórtermek.


Mivel a  leggyakoribb súlyos szövődmény a vérzéses tüdőgyulladás, aminek kezelése gépi lélegeztetést igényel, dr. Csidei Iréntől, a megyei kórház főigazgatójától arról  érdeklődtünk,  rendelkezésre áll-e elegendő eszköz.

- 15 lélegeztetőgépünk van az intenzív osztályon, tíz a gyerekosztályon és kilenc a szívsebészeten - feleli. - Ez a kapacitás remélhetőleg elegendő lesz akkor is, ha súlyosabbá válik a járvány. Ha  mégis kevésnek bizonyul, a régió kórházai nyújtanak egymásnak kölcsönös segítséget.

- A kórház dolgozói milyen arányban igényelték az oltást?

- Közel 50 százalékuk élt vele. Kötelezővé természetesen nem tehetjük, de jó volna, ha minél többen ébrednének rá arra a felelősségre, amit a magunk, a családunk  és a betegeink védelme jelent.  Sokan megértették ezt, de még nem elegen. Pedig arra szintén gondolni kellene, mi lesz a betegellátással, ha egy kis létszámú osztályon  a nővérek fele elkapja a vírust.
 
Az óvodások, iskolások védettségéről egyelőre nincs részletező adat, annyi tudható, hogy 12 735 adag vakcinát igényeltek az intézmények. Az egervári általános iskolában az elsők között, november elején szervezték meg a kampányt. Mint Kenessey Tibor igazgatótól megtudjuk, 206 tanulójuk 20 százaléka nyert ezáltal védelmet. Második kört is szerveztek, amire a diákok 10 százaléka jelentkezett, ők éppen ma kapják meg az oltást.


Hetvenezer zalai oltott

Az elmúlt héten megyénkben 14 százalékkal  csökkent az influenza-szerű megbetegedések száma.  Keszthely térségében a járványküszöb alá került a gyakoriság, Zala egyéb térségeiben azonban még tart a mérsékelt intenzitású járvány.

- A betegek 80 százaléka 35 év alatti - tájékoztatta a Zalai Hírlapot dr. Menyhárt Ildikó, az ÁNTSZ regionális intézete zalaegerszegi kirendeltségvezetője. -  Közösségi halmozódást a pusztamagyaródi óvodából jelentettek, itt a 33 gyerekből 15 esett ágynak lázzal, köhögéssel, torokfájással. Mintavétel két betegnél történt, mindkét esetben kimutatták a H1N1 vírust.
Megtudjuk még tőle, hogy a megyében a kiemelt kockázatú csoportokból 57 570 fő vette igénybe a térítésmentes védőoltást,   a térítéses vakcinát pedig megközelítőleg 13 ezren adatták be. Összesen tehát mintegy 70 ezren éltek a védekezés ezen módjával, ami  24 százalékos átoltottságnak felel meg.

Ezen belül az oltópontok szolgáltatásait mintegy 3600-an az  vették igénybe. A csúcson napi 120 pácienst is oltottunk, mostanra azonban nagyon megcsappant, napi 10-re esett vissza ez a forgalom. Leginkább azok jönnek, akiknek  ez korábban betegség vagy külföldi távollét miatt  nem állt módjukban.  Oltóanyag van bőven, minden kistérségben többezres készlet áll rendelkezésre, nagyon jó volna, ha a még habozók is élnének a lehetőséggel  -  folytatja dr. Menyhárt Ildikó.

A kórházakban, rendelőkben működő  oltópontok ugyanis csak december 22-ig működnek. Kivétel az ÁNTSZ egerszegi oltópontja, ahol a karácsony előtti három napban, valamint a két ünnep között is várják a pácienseket, naponta 8-14 óráig.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!