A 120 ezredik: a Széchenyi-kártya nagy segítség a kicsiknek a bajban

Kétség kívül a kisvállalkozói hitelek eddigi sikertörténete a Széchenyi-kártya, melynek megalapítása óta, az ősszel átvett 120 ezredik kártyával a kihelyezett hitelösszeg elérte a 700 milliárd forintot.

Kerkai Attila

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2002-ben elindított Széchenyi-kártya hiteligényléseinek száma mára már elérte az országban a 150 ezret  hangzott el tegnap a Megyeházán tartott ünnepségen.

A kártya alapítói és a kibocsátásban közreműködő bankok, valamint az igénybe vevő vállalkozások részvételével országszerte megemlékeznek a konstrukció eddigi sikeres pályafutásáról. A sikert elsősorban a gyorsasága eredményezi, hisz a kisvállalkozások három hét alatt hozzájuthatnak az 5-25 millió forint közötti hitelhez, amelyhez jelenleg két százalékos állami kamattámogatás jár.

Az ünnepségen Doucha Ferenc, a VOSZ megyei elnöke többek között elmondta, a kis- és közepes vállalkozások folyamatosan tőkehiányosak, a fizetési határidők egyre hosszabbak, és az ünnepelt konstrukció sok kisvállalkozást segít ki likviditási gondjaiban.

Zala megyében eddig több mint 4800 vállalkozó jutott a kártyához, a kihelyezett hitelállomány pedig több mint 27 milliárd forint.

Mint Mazzag Ferenc, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, a köztestületi szervezet eddig 3100 kártya kibocsátásában vett részt, továbbá közö0lte, hogy a tavalytól, a gazdasági válság óta mintegy 30-40 százalékkal növekedett a Széchenyi-kártyát igénylők száma.

A vállalkozók szövetsége és a kamara által létrehozott KA-VOSZ Zrt. fejlesztési igazgatója, Szép Zoltán a vállalkozások mai legfontosabb problémái közt említette a napi likviditási gondokat, a fejlesztések szükségességét, valamint a hosszabb távra szóló tőkepótlás lehetőségét, mint a kártya lehetséges felhasználásának területeit.

Hozzászólásában Tombi Lajos alpolgármester arra buzdította a vállalkozókat, hogy követeljék olyan jogi környezet kialakítását, amely egyenlő feltételeket biztosít számukra az uniós versenytársakkal.

Az ünnepségen a konstrukciót már korábban felhasználó, öt zalai vállalkozás vezetőjének adták át a kártya nagyméretű másolatát.

- Azért volt szükségünk a kártyára, mert sajnos a gazdasági válság megfogott bennünket is. Egy tavalyi vállalkozásunk során belekerültünk adósságspirálba kerültünk. Nem jöttek be bizonyos bevételeink, ami miatt mi sem tudtunk fizetni. Tulajdonképpen a kintlevőségünk pótlására tudtuk felhasználni a Széchenyi-kártyát, amelynek révén öt millió forint hitelt kaptunk. A legkevesebbet vettük igénybe, a cégünk méretével összhangban - mondta Farkas Tibor a biztonságtechnikával foglalkozó DeFonTec Kft. vezetője, esetükről a kártyával.

Mint a VOSZ megyei elnöke elmondta, a Magyarországon működő 700 ezer vállalkozás 70-80 százaléka kisvállalkozás, ők adnak munkát a foglalkoztatottak 70 százalékának. Ezért fontos, hogy a likviditásukat segítő olcsó és gyors hitelhez jussanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!