Négy tipp, négy stílus: Hogyan rendezzük be a nappalit?

Minimál? Vagy inkább high-tech? Netán retro? Vagy legyen mégis keleties? Ha szeretnénk megváltoztatni lakásunk stílusát, de bizonytalanok vagyunk, kezdjük kis lépésekben. A látványos átalakuláshoz egyébként sem feltétlenül szükséges a teljes külső-belső generál.

Horváth Viktória

- Ha valami újra, az eddig megszokottól merőben eltérőre vágyunk, sem feltétlenül kell nagy dolgokban gondolkodnunk. Sok ötlettel kevés pénzből is a feje tetejére állíthatjuk a világot - bocsátja előre Dedinszky Gabriella lakberendező.
Először apró kiegészítők segítségével teszteljük: valóban illik-e hozzánk az elképzelt stílus. Talán nem is gondolnánk, de már egy-egy helyesen megválasztott s jól elhelyezett gyertya, váza, párna vagy asztalterítő segítségével is megváltoztathatjuk a tér hangulatát.


A függöny például kiváló terepet szolgáltat a kísérletezésre: a kis díszcsipeszek, valamint a különleges, akár hajcsatot formázó fából, matt vagy éppen fényes gyöngyökből, illetőleg különféle termésekből készült elkötőpántok segítségével ugyanis könnyedén átformálhatjuk a helyiség arculatát.
- Fontos dekorációs elemek lehetnek a bennünket körülvevő szobanövények is - folytatja a szakember. - A dúsabb, bujább levélzetű, indás növények a klasszikus és polgári otthonokba illenek leginkább, míg az egyszerűbb, egyenes vonalúak, mint például a sivatagi pálma vagy a sansavera, a minimál stílus kiegészítői lehetnek. Egy jól megválasztott kaspó szintén látványos eleme a térnek.

A világítás fényerejét, színhőmérsékletét, valamint a világítótest formáját ugyancsak célszerű a megálmodott stílushoz igazítani.
Ha módunkban áll kicsivel többet áldozni a megújulására, ám bútorainkat megtartanánk, a kiegészítők mellett a textilek cseréjében gondolkodhatunk. Egy új takaró a kanapéra néhány hozzáillő párnával, s a változás garantáltan látványos lesz. Ennél is hatásosabb, ha az átalakulás a függönyök formájában, anyagában, fajtájában is tetten érhető.


- A klasszikus és a minimál határmezsgyéjén mozgó modern stílus leginkább a különféle földszínekkel jellemezhető. A csillogó, fényes anyagból készült függönyök s egyéb textíliák eleganciát tükröznek, hűvös érzetüket azonban célszerű szőtt, matt felületű anyagokkal kompenzálni - tanácsolja Dedinszky Gabriella. - A földszínek kiváló kiegészítői a lilás árnyalatok, a bordó és a padlizsán, valamint a zöld.

- Annak, aki szeret hideg színek közt élni, kiváló választás lehet a high-tech. A stílus fő jellemzői a hideg, fémesen csillogó felületek - elsősorban a szürkés színtartományból. Illenek hozzá a különféle kő- és kavicsburkolatok s a betonhatású falfesték, de jól szolgálják az effajta környezetet a modern képzőművészeti alkotások is. Ha pedig nem csak a párnák és a függönyök cseréjében gondolkodunk, szerezzünk be pár újszerű anyagból készült, például épített betonbútort is.


- A keleti stílus a high-tech szöges ellentéte. Meleg, budoáros hangulat, sejtelmes fények, bensőségesség, titokzatosság jellemzi - sorolja a lakberendező. - A füstölő, a gyertya és a vízipipa kiváló kiegészítői e sejtelmes világnak, ahol a textíliák narancsban, vörösben, bordóban pompáznak. Jellemző anyaga a bársony és a selyem, formavilágát pedig a kör, a mandala, illetőleg a hatszög alakú minták túlsúlya határozza meg. Jól mutatnak az így berendezett térben a hagyományos perzsa motívumokkal díszített textíliák is.
 A keleties stílusú térbe bátran választhatunk fából és rézből készült kiegészítőket, sőt akár egy intarziás, csontberakásos lerakóasztalkát is.

 Ha pedig nosztalgiázni vágynánk, döntsünk a retro mellett.
 - A stílust erőteljes mintázottság, geometrikus formák jelenítik meg. Színei az erős zöld, a narancs és a bordó, feketével kombinálva, díszítőelemként pedig, akár tapétában is, gyakran előkerülnek Vasarely motívumai. Mivel hatása nagyon erőteljes, teljes fal- és bútorfelületen kerüljük a stílus alkalmazását - teszi még hozzá a lakberendező.


Jótanács
Az átalakítás előtt feltétlenül gondoljuk végig: a választott stílus tükrözi-e személyiségünket, otthon tudjuk-e majd érezni magunkat benne. A minimál például rendkívül határozott személyiségű házigazdát feltételez, s rendezettsége mindenféle szétszórtságot kizár. Itt a kiegészítők inkább látványelemként, mintsem használati tárgyként funkcionálnak.



Olvassa el Szép otthon rovatunk további érdekes cikkeit is, katt ide!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!