Gelse is virágos - Környezetszépítő elismerések a zalai településnek

ZH - Újabb virágos elismerést kapott Gelse. A zalai település a tavalyi első hely után ezüst érmet nyert a Európai Virágos Városok és Falvak versenyében, s az oktatási intézmények és a környezettudatos oktatás magas színvonaláért különdíjat is kapott.

zaol.hu

A Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny idei fődíját Sopron város és a Győr-Moson-Sopron megyei Lipót község nyerte.

Az elismerés a két települést feljogosítja arra, hogy képviselje Magyarországot a jövő évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyében.

Az idei versenyre 334 település jelentkezett, s közülük több mint százat jutalmaztak a kiíró szervek és a szponzorok felajánlásából.

A környezetszépítő versenyt öt minisztérium, továbbá az Országgyűlés két bizottsága, a fővárosi önkormányzat, a Magyar Turizmus Zrt., valamint több civil szervezet, köztük a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány írja ki. A fő díjat az önkormányzati tárca és a turizmus zrt. adományozta.

Magyarországon a versenyt először 1994-ben hirdették meg. A mozgalom évente mintegy kétmillió embert képes mozgósítani a kulturált, virágokkal díszített környezet megteremtéséért, a természeti és az épített örökség megóvásáért, illetve a felnövekvő generációk környezettudatos neveléséért.

A magyarországi verseny kapcsolódik az Európai Virágos Városok és Falvak versenyéhez, amely több mint három évtizedes múltra tekint vissza.

Az ez évi európai versenyben kiemelkedő magyar siker született: a városok kategóriájában Szombathely ezüst érmet, a falvak kategóriájában a Zala megyei Gelse szintén ezüst érmet nyert. A község ezenkívül megkapta a nemzetközi szervezet külön díját is az oktatási intézmények és a környezettudatos oktatás magas színvonaláért.

 

Forrás: MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!