A zalacsébi csárda sorsa: az egykori bérlő vitatja a polgármester több állítását

Zalacséb - A Csébvári Csárda elárverezéséről szóló cikkünkre reagált a vendéglátóegység egykori bérlője, Takács László, aki vitatja Zalacséb polgármesterének több állítását.

zaol.hu

Múlt héten  egy sms kapcsán írtunk arról, hogy elárverezik  az önkormányzat tulajdonában lévő  zalacsébi Csébvári Csárdát. Pecsics Zoltán polgármester úgy nyiltakozott, hogy bár hozzájárult a képviselő-testület, hogy a bérlő jelzálogjoggal terhelje meg az ingatlant a fejlesztésére felvett hitel fedezeteként, nem tartja hibásnak az önkormányzatot abban, hogy elveszítette  az épületet. Takács László, a korábbi  bérlő Takács Bt. tulajdonosa  a polgármester több állítását vitatja. Mint elmondta: nem azért árverezték el az ingatlant, mert a Takács Bt. csődbe ment, s az előző tulajdonosnak  nem volt vagyona. Állítása szerint a cég nem ment csődbe, hanem 2004-ben átvette egy család az étterem üzemeltetését a szerződés változatlanul hagyása mellett, a csárdát  pedig  azért árverezték el, mert a bank  a  szerződés alapján  elsődlegesen az ingatlanra teszi rá a kezét adósság felhalmozása esetén, csak  utána  a személyi felelősök vagyonára.

 Takács László nyilatkozata szerint  az adósság nem az ő cégvezetése alatt, hanem a bt. értékesítése után halmozódott fel. Őt most   kezesként vonják felelősségre a tartozásért, bár azt mondja, a hitelt és a mögötte álló kezességet is átvette az új bérlő. Az igazát bizonyítandó  2008-ban beperelte a bankot.  Amiatt pedig, hogy az étterem az ő idejében sem működött  rentábilisan, az önkormányzatot okolja.


Körülbelül másfél éve zárva van a Csébvári Csárda - ZH fotó: Pezzetta Umberto

 Az önkormányzattal  2001-ben kötött szerződés sarkalatos pontja volt, hogy megbízzák a cégünket a 200 adagos közétkeztetés ellátásával, ami  akkor napi 50 ezer forintos forgalmat jelentett volna. A közétkeztetés nélkül szóba se jöhetett volna a csárda  bővítése, a panzióépítés, ezt többször közöltem az önkormányzattal. Első lépésként a közétkeztetéshez szükséges beruházásokat hajtottuk végre. Minden feltételt megteremtettünk az  ellátásához, az önkormányzat azonban megszegte a szerződést, nem bízta ránk a feladatot, pedig  a 2002-ben megerősített ígéretükre vettük fel a hitelt. Három évig vártam, nem történt változás,  ezért 2004-ben eladtam a bt.-t, átadtam a csárda bérleti jogát   mondta  Takács László.

A vállalkozó  úgy látja, s az önkormányzat szemére veti, hogy 2004 után hagyta lepusztulni az ingatlant, nem mondott fel az új bérlőnek annak ellenére,  hogy a megállapodás szerint meg kellett volna tennie, mert  a bérlő három hónapot késett a hiteltörlesztéssel. Takács László állítja, óriási kár érte emiatt, hiszen az épület az építkezés befejezésekor az értékbecslés szerint 97 millió forintot ért, duplán fedezte volna a hitel összegét, az árverési érték pedig valószínűleg nem fedezi a bank követelését. A vállalkozó lapunknak elmondta: kártérítési pert készít elő az önkormányzattal szemben.

Kerestük Zalacséb polgármesterét, hogy válaszoljon a Takács Lázló által  elmondottakra, de az e-mail-jeinkre nem jött  válasz, s  telefonon sem értük  el péntek délután.

Az előző tulajdonos adóssága miatt csütörtökön elárverezik a zalacsébi csárdát - Olvassa el kapcsolódó anyagunkat ide kattintva!
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!